Békés megye

2022.01.30. 19:55

Veszélyes szemetet dobni a kályhába

A valós idejű paraméterek szerint a Tiszántúl egyes részein egészségtelen, míg másutt, például Békéscsabán is jó, az egészségügyi határértéken belüli a levegő minősége. Bár a károsanyag-koncentráció az időjárási körülmények miatt alacsonyabb, a szakemberek szerint vitathatatlan, hogy a fűtési szezon sűrűjében sokan nem megfelelő tüzelőanyagokat használnak.

Nagy Szilvia

Vass Csaba ellenőrzi az erzsébethelyi mérőállomás műszereit

Fotó: Bencsik Ádám

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon elmondták, minden télen érkezik hozzájuk panasz, többen kifogásolják a szomszéd „füstölését”, a levegő minőségét. Ezeket az eseteket a kormányhivatal illetékes szerve vizsgálja ki. 

Várszegi György tűzoltó főhadnagy kiemelte, a tökéletes égés lenne a kulcs, melyhez elengedhetetlen a kellően száraz tűzifa, a jó minőségű szén, brikett, sokan viszont egészen mást tüzelnek el. 

– Ajánlott eleve száraz fát vásárolni, vagy a teljes kiszáradásig nedvességtől védett helyen tárolni – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, a füstcső falára lerakódott kátrány, korom a fűtés hatására izzani kezdhet, és egy idő után akár meg is gyulladhat, tüzet okozhat. Kiemelte, a szilárd tüzelésű berendezésekbe kizárólag a gyártó által előírt anyagokat szabad tenni, háztartási hulladékot nem. A hul­ladékok elégetése miatt a kazánok idő előtt tönkremehetnek, sőt szén-monoxid vagy egyéb igen mérgező gázok, gőzök, savak keletkezhetnek.

– A vegyes tüzelésű kazánokba tilos lakkozott, festett vagy nedves fát tenni, mert ezek egyrészt mérgező gázokat bocsátanak ki, másrészt lerakódást eredményeznek a kéményben. 

A gumi például kifejezetten kormol, rövid időn belül képes tönkretenni a kályhát – mondta el a szóvivő. Hozzáfűzte, sokan ruhaneműt is „tűzre dobnak”, sőt előszeretettel fűtenek bútorlapokkal. Utóbbi ugyan nagyon gyorsan ég, de pont ez a hátulütője is: a hirtelen hőtágulás kárt tesz a kazánban, cserépkályhákban. 

– A műanyag is bajt okozhat, szinte átfolyik a berendezéseken, könnyen lecsöpög a hamutálcába. A PVC és más vegyi anyagokkal kezelt műanyagok erősen mérgező gázokat bocsátanak ki égésük során – fejtette ki. Kérdésünkre, mi az, ami visszatarthatja az embereket attól, hogy a szemetet elégessék, elmondta, aki tizenéve fűt lommal, úgy hiszi, ha eddig nem volt, ezután sem lesz gond, de ez tévhit. Várszegi György kiemelte, az ilyen háztartásokban gyakran nem is tartják karban a fűtőberendezéseket, ami tovább fokozza a veszélyt. 

– Ahol a kéményt már csak a saját súlya tartja össze, idő kérdése a baj bekövetkezése. A lakástüzek, emberi tragédiák hallatán sokszor rövid ideig tart a megszeppenés, a régi beidegződéseket az elrettentő példák dacára is nehéz kigyomlálni – tette hozzá. Leszögezte, ha a kéményseprők tapasztalnak lerakódást egy kéményben, amiből egyértelműen következtetnek a hulladékégetésre, akkor hibakódot jegyeznek fel, és a tulajdonos kötelessége, hogy a problémát a következő ellenőrzésig megszüntesse. Ha ez nem történik meg, figyelmeztetést adnak, sőt kizárhatják a veszélyt jelentő égéstermék-elvezetőt a rendszerből. 

A város szélesíti a szemléletformáló programok körét

Vass Csaba, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezető-helyettese kifejtette, hazánkban 12-15 ezer ember hal meg évente levegőszennyezéssel összefüggésbe hozható betegség miatt. A szám mérsékléséért kibocsátáscsökkentő technológiákat kell alkalmazni, óvva magunk, környezetünk egészségét. Hozzátette, a modern, kímélő technológiák egyre elterjedtebbek, a támogatásoknak köszönhetően mind több háztartás használ megújuló energián alapuló berendezéseket, ám mindenki nem engedheti meg magának a korszerűsítést. Aláhúzta, Békéscsabán a levegőminőség javítása érdekében számos programot szerveztek az elmúlt időszakban, melyek elsősorban a gyermekeket célozták meg. A Life-program – ami 2026-ig tart – keretében például szakmai előadásokat tartottak. Kiemelte azt is, hogy a megyeszékhely levegőjének monitorozására tavaly automata mérőállomást telepítettek Jaminában. A konténert telepítő Green Lab Kft. elmondása alapján, a műszerek szerdai mérései szerint a szén-mo­noxid, nitrogén-oxid, a kén-dioxid és ózon mértéke az egészségügyi határértéken, tervezési irányértéken belül mozgott, ám az értékeket a déli órákban olvasták le, amikor jelentős terhelés nem állt fenn. A légszennyezésről szintén árulkodó szállópor pillanatnyi koncentrációja magasnak bizonyult, ám ennek értéke csak hosszabb időintervallumban ad pontos képet. A szakemberek kiemelték, a legszennyezettseg.met.hu honlapon bárki tájékozódhat lakókörnyezete aktuális levegőminőségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában