Közoktatási kerekasztal

2022.01.03. 13:45

Tizenkétezren tanulnak a csabai iskolákban

Csaknem tizenkétezer diák tanul Békéscsabán. Hogy miként teljesítenek a helyi általános és középiskolák, a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén is témával szolgált. Közoktatási kerekasztal működik, ahol a résztvevők teljes képet kaphatnak a békéscsabai köznevelésről, megoldásokat találhatnak a felmerülő problémákra, információkat cserélhetnek.

Licska Balázs

Fotó: Ladóczki Balázs/MW

Fotó: Ladóczki Balázs

Mintegy 4900-an tanulnak a tankerület fenntartásában működő intézményekben, az általános iskolák mostani első évfolyamára 453 diákot írattak be – olvasható a grémium elé került előterjesztésben. A tanulói létszám 2017-hez képest a Petőfi Utcai Általános Iskolában és a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában nőtt, az Andrássy és a Belvárosi gimnáziumban stagnált, a többi intézményben némileg mérséklődött.

Az általános iskolákban a diákok tanulmányi átlaga az előző tanévben 4,22 volt, a tanulók több mint ötöde kitűnő, az évismétlők aránya nem érte el az 1 százalékot. A középiskolások tanulmányi átlaga meghaladta a 4,3-at, minden kilencedik diák kitűnővel zárt. Az érettségizettek közül kétszázan tanultak tovább felsőoktatási intézményben.

A Békéscsabai Tankerületi Központ tavaly 570 millió forintot fordított a békéscsabai intézmények fenntartására saját költségvetéséből és pályázati forrásokból, a beruházások 40 millió forintot tettek ki. Az intézményekben számos projektet valósítanak meg.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) nyolc tagintézményében mintegy hatezren tanulnak, 5100-an nappali képzésben, 600-an felnőttoktatásban. Mint írták, a foglalkoztatói elvárások, a gazdasági tényezők és a munkaerőpiaci helyzet átalakulása miatt elengedhetetlenné vált a szakképzés és felnőttképzés átalakítása. Az előterjesztésben sorolták, hogy milyen beiskolázási mutatókkal bírnak a BSZC-s középiskolák, milyen munkálatok zajlottak az elmúlt időszakban, és hogy milyen terveket fogalmaztak meg a jövőre. Például a Kemény Gábor esetében szükség lenne az épület energetikai korszerűsítésére, a Közgében többszörös a túljelentkezés, a Szent-Györgyi Albertben létrejött a nyomdaipari tudás- és képzőközpont, a Vásárhelyiben kuriózum, hogy fluidumkitermelő technikusokat is képeznek.

A Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ (POK) számos feladatot lát el – többek között felmérik a köznevelési intézmények pedagógiai-szakmai szolgáltatási igényeit –, és újdonság 2020 óta, hogy a tankötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó engedélyekről is döntenek: azaz arról, hogy bár betöltötte a hatodik életévét a gyermek, maradhat-e óvodában vagy iskolába kell mennie.

A szülőnek a kérelmét legkésőbb az iskolakezdés évének január 18-áig kell benyújtania, az ügyintézés legfeljebb ötven nap. 

Ahogy tavaly, idén is több mint 300 tankötelezettséggel kapcsolatos ügyet bíráltak el, a gyerekek közülük 62 békéscsabai óvodás volt. A POK egy olyan rendszert is működtet, amellyel segítik a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókat, akik aránya a korábbiakhoz képest mérséklődött: legutóbb 6,48 százalék volt, ami az országos átlag alatti.

Közoktatási kerekasztalt működtetnek

Szarvas Péter polgármester kiemelte, a Békéscsabai Tankerületi Központ, a Békéscsabai Szakképzési Centrum, a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ, valamint több intézmény és szervezet együttműködik az önkormányzattal a közoktatási kerekasztal keretén belül. Varga Tamás alpolgármester hozzátette: az óvodák maradtak csak a városnál, de partnerségi viszonyt ápolnak a helyi általános és középiskolák fenntartóival.

Paláncz György oktatási ügyekért felelős tanácsnok ugyancsak hangsúlyozta: a békéscsabai gyerekek érdekében együtt kell működni a többi fenntartóval is, és ez meg is valósul. Úgy véli, az intézmények tanulói kiváló eredményeket érnek el akár versenyeken, akár vizsgákon. Kiemelte, hogy milyen jelentős fejlesztések történtek és történnek a Békéscsabai Szakképzési Centrum esetében, és hangsúlyozta, hogy a tankerületi központ fenntartásában lévő két gimnázium is országosan a legjobbak között szerepel, tehát a minőségi, színvonalas oktatás, képzés biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában