Támogatás

2022.01.13. 19:45

Titkos átjáróval is várja a gyerekeket a csabai gyermekkönyvtár

Megújult a gyermekkönyvtár berendezése Békéscsabán. A Nemzeti Kulturális Alap közel négymillió forintos támogatásából könyvespolcok, szekrények, padok, asztalok, székek készültek, valamint egy könyvkínáló csiga is várja a könyvtár olvasóit.

V.N.

Lassan az új helyükre kerülnek a könyvek, hétfőtől a gyerekek is megcsodálhatják /Fotó: Imre György/

Megérkeztek kedden a gyermekkönyvtár új bútorai – osztotta meg közösségi oldalán az örömhírt a megyei bibliotéka. Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója hírportálunknak elmondta, a könyvtárban közel negyven éve ugyanaz a berendezés fogadta a látogatókat. Az épület átadása óta nem változott a berendezés, amely az idő múlásával egyre jobban elhasználódott. Az új bútorok segítségével igyekeztünk még barátságosabbá, modernebbé és praktikusabbá tenni a belső teret. Illetve mivel folyamatosan bővül a könyvkínálat, szükséges volt új tárolóhelyeket is kialakítani a kölcsönzői térben. Egyúttal átrendeztük a gyerekek körében oly népszerű játszósarkot, valamint új padokat is kapott az intézmény, melyek elsősorban a csoportos foglalkozásokon lesznek nagy hasznára a könyvtárnak.

Mint mondta, az egyedi bútorokat a könyvtár igényeihez igazodva egy helyi vállalkozó készítette el. – Először kijött hozzánk a szolgáltató, elmondtuk, mire van szükség, ő pedig megnézte, lemérte a belső teret. Ez alapján készítette el a látványtervet és az alaprajzot. De mivel gyermekkönyvtári bútorokról van szó, a tervezésénél figyelembe kellett vennie az erre vonatkozó szabályokat, például hogy a berendezés maximum másfél méter magas, könnyen mozgatható, átalakítható kell hogy legyen – sorolta Rakonczás Szilvia. Hozzátette a fentiekhez, hogy a megújult térben a vidám zöld polcok mellett helyet kapott még egy könyvkínáló óriáscsiga, valamint egy titkos átjáró is, melyeket a bibliotéka fiatal olvasói január 17-től fedezhetnek fel.

Sorra újulnak meg a Békés megyei intézmények

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója ­kiemelte, a gyerekkönyvtár középső része még felújításra vár, ám ha idén tavasszal lehetőség adódik, biztosan pályázni­ fog rá az intézmény. – Nagyon sok, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott bútorfejlesztés valósult meg a megyei könyvtárakban az elmúlt öt év során. Ezeknek a projekteknek köszönhető, hogy alig van már olyan hely, ahová bútort kellene csináltatni. Hiszen a negyvenkilenc ­település közül negyvenben már új bútorokkal felszerelt könyvtárak várják az olvasóikat – ismertette Rakonczás Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában