Videóval

2022.01.22. 11:15

Hogyan védhetjük meg magunkat az utcán? A csabai önvédelmi oktató tanácsai

A rizikós helyzetek elkerülése és a nyugalom az elsődleges, azonban nem kell kétségbe esni akkor sem, ha a konfliktus elkerülhetetlen.

T. N.

Kerüljük a rizikós helyzeteket, ne mutatkozzunk sötétedés után kivilágítatlan helyeken /Illusztráció: Shutterstock/

Valószínűleg mindenki elgondolkodott már azon, hogy mihez kezdene, ha megtámadnák, és bizonyára vannak néhányan, akikkel ez már meg is történt, annak ellenére is, hogy Békés megye kimondottan biztonságosnak tekinthető. 

– Véleményem szerint a megye biztonságosnak mondható. A rendőrségi hírekben is ritkán hallunk fizikai agresszióról hírt. Természetesen nem minden esetről szerez a közvélemény tudomást. Ahogyan én tudom, a megyei mutatók jók. Az önvédelem centrikus úgynevezett Goshinkai Karate csoport 15 tagú. Nálam az általános iskolai önvédelem oktatásban 101 tanuló vesz részt. Középiskolai rendészeti fakultációs oktatás keretében 42  tanuló gyakorol - árulta el Gregor László a Goshinkai Karate-Do önvédelmi oktatója.

A legegyszerűbb elkerülni a bajt, ennek pedig leghatásosabb módja, hogy nem mutatkozunk azokban az időpontokban, amikor az utca fokozottan veszélyes lehet. Egy kivilágítatlan utcában nyilvánvalóan nagyobb a kockázat, mint mondjuk vasárnap délben a Fő téren.

– Nagyon fontos a megelőzés, a prevenció. Kerülni a balhés helyeket, szituációkat. S természetesen rendelkezni praktikus önvédelmi ismeretekkel. Az sem baj, ha szeretteink tudják azt, mikor és hol tartózkodunk. Különböző mechnikai eszközöket – paprikaspray, kubotan – azért nem javaslok, mert csak nagyon sok gyakorlással lehet azt elérni, hogy éles helyzetben tényleg használni tudja a megtámadott. Ajánlom viszont a hangriasztót, ami kis helyen elfér, olcsó és könnyen bekapcsolható, éles, riasztó hangjával felhívja a járókelők figyelmét arra, hogy valami negatív dolog történik. A támadókat általában riasztja a nyilvánosság, hiszen beazonosíthatókká válnak, nem beszélve az esetleges segítségnyújtásról – részletezte az oktató.

– A gyakorlást - érthetően - behatárolja a rendelkezésre álló időkeret. Általában rövid bemelegítéssel, erősítéssel, keményítéssel kezdünk, majd a gyakorlás, technikák tanulása történik. Az edzések legtöbbször szabad küzdelemmel végződnek. Természetesen az általános iskolai önvédelemben az utcai viselkedést is gyakoroljuk, hogy a „cukros bácsiktól” távolságtartással óvakodjanak, és ha kell, hangos kiáltásokkal hívják fel magukra a többi járókelő figyelmét.

Fontos a sok edzés és a higgadtság /Illusztráció: Shutterstock/

Stresszhelyzetben a legtöbb ember általában lefagy, pánikol, miközben rendezetlen, koordinálatlan lesz a mozgása. Egyik sem sokat segít, fontos tehát, hogy nyugodtak maradjunk

– A stresszhelyzetet nagyon nehéz kivédeni, mert a legtökéletesebb felkészítő edzés sem tudja száz százalékig visszaadni a valós helyzetet. Nagyon sok edzéssel, sokrétű gyakorlással lehet ezt a helyzetet csökkenteni. A gyakorlás egyben önbizalmat is ad az embernek, de tisztában kell lenni valós képességeinkkel is. Fizikálisan a mély levegővétel, a légzés általában csökkenti a stresszhelyzetet éppen úgy, mint a saját érdekünkben történő időhúzás is.

Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy egy törékeny, ötven kilós nő eséllyel vegye fel a harcot egy százhúsz kilós férfi ellen, pedig nem reménytelen a helyzet ilyenkor sem. 

– A hölgy képzettségétől és lelki habitusától is függ. Az önvédelem bizony az egyéniségtől is  nagy mértékben függ, mert kell önmagunk megvédéséhez is egy nem is kevés agresszivitás. Ez egyben elriasztó is lehet a támadóval szemben. Szerintem fontos, hogy higgyünk abban, hogy védekezni tudunk, de csak akkor, ha edzéseken felkészültünk erre. Technikailag ha olyan életpontokat és szerveket támad a hölgy, ami aránylag könnyen végrehajtható és könnyen sebezhetővé teszi a támadót – például szem, herék, nyak támadása – akkor van esély arra, hogy a fizikai erőkülönbséget át lehet hidalni.

Gregor László

Gregor László hozzátette, hogy bármelyik küzdősport és harcművészet alkalmas arra, hogy laikus támadóval szemben megvédjük magunkat. Abban az esetben, ha megfelelő edzéseken felkészítettük magunkat a harcra. Mert az önvédelem harc alapvetően és nem sport. Ezt kell megérteni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában