adatok

2020.06.24. 13:44

Kevesebb lopás és rablás történt a tavalyi évben Békésben

Közel ötödével mérséklődött Békés megyében a regisztrált bűncselekmények száma egy év leforgása alatt – derült ki a megyei rendőr-főkapitányság előző évi tevékenységéről szóló beszámolóból. Csökkent többek között a lopások és a rablások száma.

Licska Balázs

20200618_A rendőrség beszámolót tartott_Békés Megye_Fotó: Lehoczky Péter_BMH

A veszélyhelyzet ideje alatt, a megyei közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva, elfogadta Zalai Mihály, a grémium elnöke a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság beszámolóját, amely a megye közbiztonságának tavalyi helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról szól. Az elnök emellett elismerését és köszönetét fejezte ki a Békés megyei rendőröknek az előző évi eredményes munkáért.

A rendőrségi beszámoló szerint továbbra is eredményes a bűnüldözői munka /Fotó: Lehoczky Péter/

Amíg Békés megyében 2018-ban közel 5 ezer bűncselekményt regisztráltak, addig tavaly nagyjából 4 ezret, tehát egy év leforgása alatt mintegy 20 százalékkal csökkent az esetek száma. A közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma 30 százalékkal esett vissza, tehát ezen a területen még jelentősebb volt a javulás. A kiemelten kezelt esetek száma két éve 2303 volt, egy éve pedig 1754, itt tehát 23,8 százalékos mérséklődés figyelhető meg.

Ugyan a személygépkocsi-lopások és az orgazdaságok száma emelkedett; az emberölések, a testi sértések, a lopások, a rablások, a garázdaságok, a betöréses lopások, a kiskorú-veszélyeztetések, a rongálások és a lakásbetörések száma csökkent. A legkomolyabb javulás a gyilkosságokban és a testi sértésekben tapasztalható: előbbiek száma felére esett vissza – négyről kettőre –, utóbbiak száma pedig harmadával mérséklődött, 320-ról 209-re.

A bűnüldöző munka továbbra is eredményesnek mondható. A nyomozási eredményesség tavaly összességében 78,7 százalékos volt, ami az előző évihez hasonló: a közterületen elkövetett esetek kapcsán 88,4 százalékos, a kiemelten kezelt eseteknél pedig 67,7 százalékos a mutató.

A tulajdon elleni szabálysértések – tehát az apróbbnak mondható lopások – száma közel 10 százalékkal csökkent, a felderítési mutató pedig javult, mind bolti lopásokkal együtt, mind azok nélkül – olvasható ki a rendőrségi beszámolóból.

A balesetek kapcsán kiderült: a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma egy év alatt 592-ről 546-ra, 7,8 százalékkal csökkent. Bár a halálos tragédiák száma kettővel emelkedett, 15-ről 17-re, a súlyos és a könnyű sérülésekkel járó esetek száma ugyancsak mérséklődött.

Az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma 18,4 százalékos emelkedést mutat, amíg 2018-ban 451, addig 2019-ben 534 embert fogtak el. A határsértők továbbra is főleg a közel-keleti, észak-afrikai országokból, valamint az afganisztáni-pakisztáni térségből kerülnek ki, és leginkább Lőkösháza és Battonya környékén, valamint Gyulánál kerítik őket kézre a rendőrök. Jellemző, hogy a külföldiek úti okmányokkal nem rendelkeznek, többen korábban tartózkodtak már romániai menekülttáborokban, sokan Szerbián keresztül jutottak Romániába.

Fellépnek az illegális migráció ellen

– A tavalyi eseményeket és a jelentkezett feladatok végrehajtását értékelve kijelenthető, hogy a kitűzött célok eléréséért eredményesen dolgoztunk – fogalmazott a beszámolóban dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya. Hangsúlyozta: az elért eredmények alátámasztják, hogy hatékonyak voltak a törekvéseik, amiket a lakosság szubjektív biztonságérzete, a rendőrség megítélése és a rendőri munka elfogadottságának további javítása érdekében tettek.

A mostani évre is meghatározták a célokat, figyelembe véve a helyi sajátosságokat, az elért eredményeket és a hiányosságokat. Továbbra is fő feladat az ország külső határainak védelme, az illegális migráció elleni fellépés; az, hogy csökkentsék a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértések számát; továbbá az, hogy javítsák a közlekedésbiztonság helyzetét és kevesebb halálos baleset történjen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában