Testületi ülés

2022.01.09. 11:00

A városhoz kerülhet a kripta, fel is újítanák Szeghalmon

A városhoz kerülhet a Péter András-kripta, mivel az utolsó akadály is elhárult az önkormányzat által már régóta tervezett tulajdonba vétel elől.

L. B.

A városhoz kerülhet a Péter András-kripta, mivel az utolsó akadály is elhárult az önkormányzat által már régóta tervezett tulajdonba vétel elől. A képviselő-testület még 2020 nyarán tárgyalta meg a kripta ingyenes önkormányzati tulajdonba vételét, majd döntöttek úgy, hogy megigénylik az államtól a területet. – Azonban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kérésére telekalakítást kellett végrehajtani: a kriptát önálló helyrajzi számúvá kellett tenni. Nemrégiben pedig megérkezett a földhivatali átvezetés, a Péter András-kripta immár elkülönül a környezetétől és önálló helyrajzi számmal rendelkezik.

Így nincs akadálya az ingyenes tulajdonba adás iránti kérelem beadásának – árulta el hírportálunknak Macsári József, a település polgármestere. A helyi grémium pedig a legutóbbi testületi-ülésen mindezt egyhangúlag megszavazta, így az önkormányzat felhatalmazta a városvezetőt, hogy eljárjon ebben az ügyben.

 – A szükséges javításokat majd megtesszük, elsőként talán a legfontosabb a lépcsőzeté lenne. Természetesen majd az Örökségvédelmi Hivatal mondja majd meg azokat a feltételeket, hogy miként, milyen anyagból és technológiával, hogyan lehet felújítani, de szeretnénk megőrizni az egyik legnagyobb szeghalminak az emlékét. A gimnázium, az öregdiákok baráti köre rendszeresen látogatja a kriptát, ők is a szívükön viselik a sorsát. Péter Andrásnak nagyon sokat köszönhet a városunk, ezért is fontos számunkra, hogy méltó módon és körülmények között emlékezhessünk rá, és őrizhessük az emlékét – részletezte lapunknak a döntés fontosságát Macsári József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában