Bocskai zsinóros díszítés

2021.12.21. 13:52

Új ruhában zenélnek az Orosházi Fúvószenekar tagjai

Újabb szilveszteri hangversenyére készül az Orosháza Városért díjjal kitüntetett, 92 éves Orosházi Fúvószenekar. A sorban ez a 31. év végi koncertjük. A zenészek új fellépőruhája is beragyogja majd a színpadot.

Csete Ilona

Hudák Józsefné szövő népi iparművész zsinórozza a mellényeket /Fotó: Imre György/

Az együttes közönsége most is nagyon várja az esztendőt lezáró zenei eseményt. A szerdai bemutatkozást sok próba előzte meg. Ahogy minden évben, idén is tartogatnak meglepetéseket, és nem csak a zenei csemegére gondolunk. Kiderült, sok év után ismét új fellépőruhában zenélhetnek. Kovács Péter, a zenekar elnöke elárulta, egy támogatás eredményeként ötven mellényt varrattak Csorváson, a Hudák család kéziszövő és varróműhelyében

A hölgyeké a kecsesebb (oldalán fűzővel szabályozható), a férfiaké a klasszikus vonalvezetést képviseli, de a színvilág egységes. Kék és kékeszöld az összeállítás, ami távolabbról, színpadon is jól mutat, nem vész bele a térbe. Minden mellény magyar bocskai zsinóros díszítést kapott. A mellények készítői elárulták, a vörös bélés – ami a zenészek szívéhez ér – azt a plusz érzést közvetíti, ami hozzásegíti őket, hogy a zene szeretetét közvetíthessék közönségük felé. 

A fúvószenekar tagjai sok éven át több egyenruhát felváltva használtak.

1992-ben készült az utolsó garnitúra. Volt egy másik, komolyabb beruházásuk, amikor ingeket vásároltak. Érkezett Svájcból, adományként is, egy mutatós öltözet. A mostani mellények pedig (ennyi év után) a zenei élmény mellé látványban is újdonságként szolgálnak majd a szilveszteri hangverseny hallgatóságának.

Egyenruhájuk kifejezi az összetartozásukat is

Az Orosházi Fúvószenekar fennállásának majd száz éve bizonyítja, hogy olyan kulturális értéket képvisel, amit kötelességünk ápolni, támogatni. A Debreczeni Márk karnagy által vezetett zenekar, ahogyan minden térségi értékteremtő, sokkal, de sokkal többet tesz a művek eljátszásánál: közösségépítő és összetartó erejük felbecsülhetetlen” – fogalmaztak az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol az új fellépőruhához a támogatást megítélték. 

A zenekar régóta szeretett volna új egyenruhát. Az egyenruha nagyon fontos, kifejezi az együvé tartozásukat. 

Ha ők belépnek valahova, azonnal mindenki tudja, hogy kik ők, honnan jöttek és mit képviselnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma örömmel támogatta a zenekart, hogy munkájukat ezután is zavartalanul elláthassák, és tovább építsék a magyar kultúrát – írta hírportálunknak a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában