Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

2021.12.27. 19:49

Több millió köbméter vizet szolgáltattak Békés megyében

Több mint 70 millió köbméter vizet szolgáltatott a mezőgazdasági vízhasználók részére a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ebben az évben – tájékoztatott a Kövízig.

Szántók esetében közel huszonnégymillió köbméter vízre volt szükség a Kövízig területén /Illusztráció: Balázs Attila/MTI/

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövízig) működési területén is rendkívül aszályos évet tudhatunk magunk mögött, hiszen egy csapadékosabb januárt és egy átlagos februárt követően márciusban már csapadékhiány jelentkezett, míg a két legnagyobb aszály sújtotta hónap a június és a július volt. Mindezek hatására a Belügyminiszter július 1-től kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, mely egészen október 31-ig tartott.

A száraz időjárást a felhasznált vízmennyiségek is jelzik; a két legnagyobb vízfelhasználású hónap a június és a július volt. Érdekesség, hogy júliusban több mint 17 millió köbméter vízmennyiséget használtak fel a gazdák, ami az elmúlt évtizedben rekordnak mondható az egyhavi vízmennyiség terén. 

A december havi gépüzemnaplók természetesen még nem álltak rendelkezésre cikkünk megszületésekor, azonban már így is meghaladta a 70 millió köbmétert az idei mezőgazdasági vízszolgáltatás során kiszolgált mennyiség­, ami az elmúlt 15 év adatait nézve 2015 után a második legnagyobb vízmennyiség.

A 2021. évi mezőgazdasági vízszolgáltatás mind a Kövízig által üzemeltetett, mind az üzemeltetésre kiadott rendszerekben zavartalan volt. Az előző évhez hasonlóan szintén elmondható, hogy a koronavírus-járvány nagyon sok gazdasági ágazatot sújtott negatívan, azonban a mezőgazdasági vízszolgáltatást ez nem érintette.

Az igazgatóság területén keletkező vízigényeket ki tudták elégíteni. A legtöbb öntözővizet, 31,29 millió köbmétert a ­halastavak használtak fel, míg szántó esetében 23,82 millió köbméter vízre, rizs esetében pedig 15,26 millió köbméter öntözővízre volt szükség. Több kutatás is szól az elmúlt esztendők aszályairól, ezek már a történelem legjelentősebb szárazságai közé sorolandók. 

Az aszályok kialakulására több elmélet is létezik (klímaváltozás, a Föld pályájának módosulása stb.). A legfontosabb az aszály elleni védekezés, ezért is fontos az öntözésfejlesztés, mely keretében az infrastrukturális hiányok megszüntetésére 2021-ben a Kövízig területén jelentős fenntartási munkákat végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában