oktatás

2021.12.02. 19:44

Korszerű, új hegesztőműhelyt avattak Gyulán

Átadták a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium új, korszerű hegesztő tanműhelyét csütörtökön reggel, Gyulán. A saját forrásból elkészült fejlesztéssel és az ott megvalósuló korszerű képzéssel az intézmény a munkaadók igényeire is reagál.

Papp Gábor

A tanműhely létrehozásának előzményei, előkészületei két évvel ezelőttig nyúlnak vissza. A beruházást a piac hívta életre, hiszen a környékbeli munkaadók, befektetők, beruházók egyaránt jelezték, hogy szükségük van jól képzett hegesztő szakemberekre – fogalmazott köszöntő beszédében dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Mint elmondta, a megkeresések, a visszajelzések egyaránt alátámasztották, hogy amennyiben a fiatalok a kor követelményeinek megfelelő elméleti és gyakorlati oktatás keretében sajátítják el leendő hivatásuk alapjait, jó eséllyel találnak állásra a munkaerőpiacon.

Czeglédiné Szappanos Anita (balról) , Jancsurák József, a GySzC főigazgató-helyettese, dr. Kovács József, dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Simon István Tamás, a GySzC kancellárja avatta fel a tanműhelyt

Dr. Kovács József ennek kapcsán kitért arra, hogy a tanműhelyben az elméleti oktatásra is kialakítottak egy kiváló tanteremet. Az országgyűlési képviselő elmondta, napjainkban valóban nehéz hegesztő szakembert találni.

– Egy szép és fontos hiányszakmáról van szó – tette hozzá, majd kiemelte, Gyula egy ipari fellendülés előtt áll, ami azt is jelenti, hogy a végzett szakemberek sokféle területen találhatnak majd biztos kenyérkeresetre. Hangsúlyozta, az intézmény hat különböző ágazatban és tizenhatféle szakmában készít fel fiatalokat az életre, a hivatásra.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy mintegy két éve fodrász tanműhelyt avattak az intézményben, ahonnan azóta sok kiváló szakember került ki, találta meg számítását az életében.

Czeglédiné Szappanos Anita, a GySzC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium intézményvezetője elmondta, a fejlesztés átadásával egy új, fontos mérföldkőhöz érkezett az iskola. Szólt arról, hogy néhány éve avatták fel a szépészeti ágazat vadonatúj fodrász tanműhelyét, mintegy másfél-két évvel később pedig elkészült a korszerű hegesztő tanműhely.

Fotók: Lehoczky Péter

– A beruházást saját erőből, illetve a Gyulai Szakképzési Centrum támogatásával valósítottuk meg. A fejlesztés részeként a legkorszerűbb, legmodernebb hegesztéstechnológiai eszközöket és berendezéseket szereztük be, hogy a legjobb képzést biztosíthassuk diákjaink számára – fogalmazott a szakember, majd hozzátette, a tanműhelyben felszerelt munkapadokat, paravánokat a gépipari szakképzésben tanuló diákok készítették el, ami még különlegesebbé teszi a létesítményt.

Czeglédiné Szappanos Anita kifejtette, a fiatalok már hetek óta készülnek az átadásra, már csak azért is, mert ők is részt vettek a tanműhely kialakításában.

– Alig várták, hogy birtokba vehessék a létesítményt, ahol csütörtöktől a gyakorlati képzés is zajlik majd – folytatta a gondolatot. – Hisszük, hogy a környezet nevel, és fontos a diákok számára, hogy egy szép tanműhelyben tevékenykedhetnek, tanulhatnak.

Nagy az igény a munkaadók részéről

Az intézményvezető kitért arra, hogy a tanműhely belső részén egy kisebb oktatási tantermet is kialakítottak, amelyet digitális táblával szereltek fel. Mindez egy hatékony és korszerű elméleti oktatást tesz lehetővé, hiszen a vizualitás kiemelten fontos a fiatalok számára. Így a képek, az ábrák is könnyebben érthetők, elsajátíthatók – hangsúlyozta Czeglédiné Szappanos Anita.

Kérdésünkre megerősítette, miszerint jelentős az igény a munkaadók, a vállalkozások részéről a hegesztő szakemberek iránt. – Szoros kapcsolatot tartunk a kis- és középvállalkozásokkal, sok helyen tanulnak diákjaink tanuló- illetve munkaszerződéssel. Több cégtől is kaptunk jelzést, hogy szükségük van igazi vasipari szakemberekre.

Mint megtudtuk, sok éve működött az iskolában hegesztő képzés, ami egy időre abbamaradt, majd három-négy éve újabb lendületet kapott. A fémipari alapképzés mellett érettségihez kötött technikusi képzést is nyújtanak a területen a fiataloknak, amely a Műegyetem előszobája is lehet egyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában