Békés megye

2021.12.20. 11:17

A karácsonyi illatot a lucban találják meg

A többség nem hagyja a legutolsó napokra a karácsonyfa beszerzését, és jól teszi. Fakivágások már nemigen történnek, a készletet ugyan a raktárakból időnként minimálisan pótolják, de biztos, hogy aki előbb megy, nagyobb választékot talál. Az idősebbek körében a kisebb, vágott lucfenyő a legnépszerűbb az illata miatt, a fiatalabbak kerülve a tűlevél későbbi hullását és az ezzel járó takarítást, inkább Nordmann- vagy ezüstfenyőt vesznek.

NY. L.

Kiss István őstermelő kétfajta Nordmann-fenyőt mutat, ez a fajta egyre népszerűbb /Fotók: Bencsik Ádám/

A piaci fenyőárusok körében tett szemlénk során kiderült, sokan szemeznek a magas, széles fenyőkkel, aztán a méregetés után rájönnek, hogy be sem fér vagy túl nagy helyet foglal el a lakásban. Kiss István őstermelő már „ősidők” óta árusítja a fenyőt, most fiát, Viktor is bevonta. – A másfél-két méteres lucfenyők a legkeresettebbek, az illat mellett azért is, mert ezek a legolcsóbbak, az ezüst- és Nordmann drágább – hangsúlyozta. A töves, vödrös fák is népszerűek. Valamennyivel többe kerülnek, akiknek viszont lehetőségük van kiültetésre, inkább ezeket választják. Sokan autóval érkeznek, és a csomagtartóba is befér a fa, könnyebben kezelhető, ha behálózzuk.

Kiss István kitért arra, érdemes a vágott lucfenyőt otthon lehetőleg hűvös, szellőztethető helyen vízbe állítani, és tanácsos a vízbe egy kávékanálnyi sót tenni, hogy megkösse a leveleket, így később kezdenek majd hullani. Ha tehetjük, csak karácsonykor vigyük be a fát a lakásba. Hankó János, a csabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, minden fenyőben közös, hogy mire a vásárlóhoz ér, minimum 6-7 éves. Sok munkát kell elvégezni addig, míg a fák a piacokra kerülnek. – Egyre többen a természetvédelemre hivatkozva nem vásárolnak örökzöldet, illetve műfenyőt vesznek. A műanyaggal szemben a fenyő élő növény, szerves anyag. Kivágva is hasznot hoz, hiszen hetekig kellemes illatot, meghitt hangulatot biztosít az otthonokban. Ha elégetik, meleget ad vagy komposztálva humuszt képez – ecsetelte Hankó János.

– Aki pedig teheti, a gyökeres fát az ünnepek után kiülteti. A hagyományos karácsonyfa a lucfenyő, ez kellemes illatú, könnyű díszíteni, mivel viszonylag puha a levélzete. Hankó János kiemelte, sokan szeretik az ezüstfenyőt, mert szép a színe, bár az illata nem annyira intenzív, mint a lucfenyőé. A tűlevelei keményebbek, de kevésbé hullanak. Nagyon felkapott lett a kaukázusi jegenyefenyő (Nordmann-fenyő). Ezt tévesen normann vagy nordman fenyőnek is hívják, pedig Normandiához semmi köze. A megoldás sokkal egyszerűbb, ez az örökzöld Alexander von Nordmann finn természettudósról kapta a nevét. 

– Egy műfenyő nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az élő karácsonyfa – mondta a kertbarát kör elnöke. – Örömteli, hogy nálunk még tömegesen nem terjedt el a műanyagból készült fa, a legtöbb otthonban valódi örökzöldek alá kerülnek az ajándékok. A fenyő kiválasztása az illat szempontjából sem elhanyagolható. Egy kutatás szerint a fenyőerdők illata csökkenti a depressziót. Míg a természetes környezet nyugtató hatású, addig a mesterséges növeli a stresszt.

A gyökeres fenyő kevésbé piszkol

Hankó János kiemelte, a luc gyökeresen nem annyira piszkol és szúr, mint a vágott, és könnyen kezelhető. Az ezüst kevésbé dobja le a leveleit, mint a luc, de szúrósabb. Míg az ezüstnek az illata „karácsonyi”, a Nordmannról ez nem mondható el, viszont a lombját nem hullajtja. Nem szúrós, kellemes tapintású. Narancsillatú, kellemes tapintású a duglászfenyő, melynek kék és zöld változata kapható. Már kevés helyen kínálnak feketefenyőt. Ez egy hosszú tűlevelű növény, ritkább a gallyazata, és nem hullajtja a levelét. Az ünnepek elteltével a töves fenyőket minél hamarabb, lehetőleg fagymentes napon ültessük ki, és jól öntözzük be! Dr. Kulcsár László, a megyei agrárkamara elnöke elmondta, hazánkban 3000-3500 hektáron termesztenek fenyőt karácsonyi értékesítésre. A tevékenységet – beleértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaság, őstermelő végzi. Az elnök kitért arra, szakmai partnerük, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete tájékoztatása szerint fenyőből nincs és nem lesz hiány az idei szezonban sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában