galériával

2021.11.19. 19:52

Rekordmennyiségű folyékony arany érkezett a gyulai versenyre

Megtartották Az év kiváló magyar méze verseny első körös, érzékszervi zsűrizését pénteken Gyulán, a civil szervezetek házában. A megmérettetésre 358 minta érkezett, ami rekord a versengés történetében.

Papp Gábor

Idén közel száz mintával több érkezett a Békés Megyei Méhész Egyesület országos felhívására, mint tavaly – nyilatkozta hírportálunknak Árgyelán János. A versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója elmondta, a legtöbb mintát vegyes virágmézből és akácból küldték be, de szép számmal akadt repce-, hárs- és selyemfűméz is.

– Meglepett minket az idei magas szám, de örömmel vettük a jelentős növekedést

– tette hozzá a szakember, aki úgy vélekedett, elsősorban a közösségi médiának köszönhető a nagy mértékű emelkedés.

– Tavaly a pandémia miatt a Facebookon keresztül tartottuk meg az eredményhirdetést, és az idén is főként azon keresztül népszerűsítettük a versengést, ennek tudjuk be, hogy ennyivel több méz került a zsűri elé – fogalmazott.

A zsűri számos szempontot vizsgált az érzékszervi értékelés során /Fotók: Lehoczky Péter/

Árgyelán János kérdésünkre kitért arra, hogy az egész országból küldtek be mintákat. Békés mellett Győr-Moson-Soprontól Somogyig, Borsodtól a Nyírségig az ország valamennyi megyéjéből küldtek be ínyencségeket. A szervezők az emelkedés miatt bővítették a zsűrit, a tavalyihoz képest egy újabb csapat is bekapcsolódott a munkába. Ők is abból a körből kerültek ki, akik rendszeresen értékelnek, méhészek vagy kapcsolódnak a méhészethez.

Pénteken az érzékszervi zsűrizés zajlott, a második fordulóban pedig laboratóriumi és újbóli érzékszervi zsűrizés dönt majd a minősítésekről, a kategóriagyőztesekről és az év kiváló magyar mézéről.

A versenyigazgató elmondta, pénteken figyeltek egyebek mellett az illatjellegre, a termelési tisztaságra, arra, hogy a méz színe megfelel-e a fajtájának. Ugyancsak vizsgálták a víztartalmat, ami nagyon fontos, hiszen megmutatja, hogy megfelelően érett-e a méz, nem magasabb-e a víztartalma a megengedettnél. Szintén szempont volt az ínyencség csomagolása, figyeltek arra, hogy az tartalmazza-e a kötelező elemeket, és mennyire fogja meg a fogyasztót.

Az íztisztaságot ugyancsak vizsgálták, valamint az összbenyomást is pontozták a zsűrizés során.

Árgyelán János kifejtette, jó minőségű mézek érkeztek a megmérettetésre, éppen ezért a zsűri feladata összetett, hogy döntsön a legjobbakról. A második körös értékelést december 4-én tartják majd, míg az eredményeket december 11-én a Facebookon keresztül hirdetik ki.

A szakember ennek kapcsán megerősítette, hogy a járványhelyzet körüli bizonytalanság, a nem kizárható további szigorítások miatt idén sem rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivált. – Szeretnénk tartani a korábbi színvonalat, erre pedig nem biztos, hogy lenne lehetőség – tette hozzá.

Lesz méz a fogyasztóknak

Az idei mézterméssel kapcsolatban Árgyelán János elmondta, bár az időjárás nem alakult kedvezően, a méhészek mindenkit ki fognak tudni majd szolgálni. – Sajnos a kedvezőtlen körülmények következtében az akác nem hozta a várakozásokat, és napraforgóból is kevesebb lett, mint az előző években – számolt be a tapasztalatokról.

Az OMME Békés megyei szaktanácsadója kitért arra, hogy némi áremelkedés is érzékelhető, hiszen nőttek a költségek, emelkedtek az üzemanyagárak, a kaptárok alapanyag költsége pedig 140 százalékkal növekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában