Galériával

2021.11.12. 10:13

Lámpásokkal vonultak az orosházi óvodások

Az Orosházi Református Egyházközség Forrás Református Óvodája látványos felvonulással tette emlékezetessé Márton napját. A gyerekek, a szülők és az óvodapedagógusok kezükben mécsesekkel vonultak a város utcáin egészen a református templomig csütörtökön este.

Cs. I.

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Márton napjához számos népszokás kapcsolódik – ezekkel is megismerkedtek a Forrás óvoda három csoportjába járó gyerekek a héten. Sok tevékenységük közben hallottak történeteket és lelkesen készültek a lámpionos felvonulásra a maguk készítette lámpásokkal. (A fáklyás felvonulás is Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez – a Szerző.)

Csütörtökön délután az óvodások és szüleik az óvoda udvarán gyülekeztek, izgatottan várták az indulást. Wojtczak Lilien és a kiscsoportos Boér Áron is büszkén mutatta a lámpását a várakozás perceiben. Tóth Mónika intézményvezető elárulta, nagyon várták már ezt az alkalmat és ezzel szeretnének hagyományt is teremteni.

Mindannyian (80 óvodásuk van) a református templomig sétáltak, ahol áhítatot tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában