BÉKÉSCSABA

2021.11.06. 15:29

Helyi vállalkozók meséltek a külföldi tapasztalataikról

Szemléletformáló motivációs előadást tartott a Patrióta Békéscsaba Egyesület a BSZC Kemény Gábor Technikum diákjainak a napokban. Az interaktív programon a fiatalok meghallgathatták a helyi vállalkozók útkeresésének történetét, hogyan válhat a befektetett munka, szabadidő, szorgalom jövedelmezővé.

Vágvölgyi Nóra

Nemrégiben lehetőséget kaptak a Patrióta Békéscsaba Egyesület tagjai, hogy beszélgethessenek a BSZC Kemény Gábor Technikum azon tanulóival, akik aktív résztvevői, szervezői az ifjúsági programoknak, a diákéletnek.

– Malatyinszki Péter, a BSZC Kemény Gábor Technikum igazgatója keresett meg minket, hogy tartsunk egy motivációs előadást a tanulóknak. Sok érdekes kérdés fogalmazódott meg bennünk a találkozó előtt, vajon hogyan látják a fiatalok a jelen Békéscsabáját, milyen céljaik és terveik vannak a jövőre nézve, és mit gondolnak, mitől lehetne még jobb szeretett városunk. Ezért arra gondoltunk, hogy egy hosszas, száraz előadás helyett sokkal közvetlenebb, ha a közösségünk alapítói közül jönnek el páran, és a saját tapasztalatainkon keresztül, párbeszéd formájában osztjuk meg gondolatainkat. Hiszen, ami még ezek előtt a fiatalok előtt áll, azt mi nem is olyan régen már megtapasztalhattuk, és úgy gondoltuk, ha tudunk nekik segíteni abban, hogy elkerüljék azokat a nehézségeket vagy éppen hibákat, amire nekünk nem hívták fel a figyelmünket, már megérte eljönnünk – avatott be minket Bodóczi István, az egyesület elnöke.

Az előadáson a legtöbb fiatal a továbbtanulással és a helyi vállalkozási lehetőségekkel kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket /Fotó: BMH/

Az eseményen először az egyesület egyik alapító tagja, Losonczi István osztotta meg tapasztalatait, aki egy békéscsabai, több generációs családi vállalkozás cégvezetője. Mint fogalmazott, a munkához és a sikerhez elengedhetetlen a szorgalom és az alázat, ugyanakkor fontos a fiatalos gondolkodásmód és a családi és a békéscsabai hagyományok továbbvitele is, ezek együttesen vezethetnek a kiemelkedő eredményekhez.

A szépségiparban sikereket elérő Kovács Zsuzsanna saját példáján keresztül hívta fel a figyelmet arra, hogy nem csak felsőfokú végzettséggel lehet jól működő vállalkozást építeni Békéscsabán, az is fontos, hogy az ember olyan szakmát válasszon, amit igazán szeret és hajlandó legyen kellő alázattal csinálni, szorgalmasan továbbfejleszteni a vállalkozását.

A beszélgetés során Bodóczi István, az egyesület elnöke kiemelte, igazán akkor érdemes hosszabb-rövidebb ideig tanulni, dolgozni, és élni olyan városokban és kultúrákban, ahol az általunk kinézett szakma szempontjából élen járnak, ha az ott szerzett tudást és tapasztalatot hazahozhatjuk, és itt, a szülővárosunkban válhatunk általa sikeressé. – Mert bár a világ nagy, de otthonunk csak egy van, az idő előrehaladtával pedig ezt egyre jobban érzi, egyre fontosabbnak tartja az ember – fűzte hozzá.

Éppen ezért a meghívott előadók saját élettapasztalatainkon keresztül emelték ki, milyen előnyei vannak Békéscsabának egy nagyobb külföldi várossal, vagy éppen Budapesttel szemben.

– Természetesen az egyesületünk célkitűzésit és az általunk megvalósított múltbéli és megvalósítani kívánt jövőbeni programjainkat, eseményeinket is bemutattuk a fiataloknak. Kértük, hogy őszintén mondják el a véleményüket, építő jellegű javaslataikat. Illetve elmondtuk nekik, hogy akár ők is csatlakozhatnak a közösségünkhöz vagy éppen azokhoz az általunk szervezett eseményekhez, amelyek számukra fontosak – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Mint mondta, a beszélgetés végén valamennyien egyetértettek abban, hogy összefogással és együttműködéssel sokkal eredményesebbek lehetünk az élet számos területén.

– Mindannyiunkban vannak olyan erősségek, pozitív tulajdonságok, amik hiányozhatnak a másikból. Azonban összefogva tovább erősíthetjük egymást, ezáltal valamennyien közelebb kerülhetünk a céljainkhoz – összegezte Bodóczi István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában