Szarvas

2021.11.14. 15:25

Hatvan évig szerették egymást távolból, huszonöt éve házasok

Immár a 102. életévét is betöltötte a szarvasi Papp László, akinek felesége, Dankó Margit a 99. esztendőben jár. Egészségük mondhatni töretlen, ahogy az azt éltető szerelmük is. Nem mindennapi történetüket elmesélték hírportálunknak, amiből kiderült, hatvan évig csupán a távolból szerették egymást.

Vásári Erzsébet

Dankó Margit és Papp László szerelme hatvan év után bontakozhatott ki /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre György

Egyedülálló szellemiség és harmónia áradt felénk, amikor beléptünk a szarvasi házaspár otthonába. Papp László 1919. május 30-án született, különleges körülmények között, hiszen az I. Világháború után épp költözésben voltak szülei, amikor Mezőberényben világra jött. Majd Nagyszalontán nevelkedett nagyszüleinél. Édesapja tanár volt, de öt gyermek ellátására jobb kereset volt számára a vasútnál, állomásfőnökként.

Gimnáziumi évei alatt épp Nagykőrösön laktak, ezért ott tanult a református gimnáziumban, ahonnan egy szerencsétlenség miatt kicsapták. Épp ő volt ugyanis a hetes egy februári napon, amikor egy nyitott ablakot becsapott a huzat. Ennyi pedig épp elég volt akkoriban ahhoz, hogy ne akarják többé látni az iskola falai között. Édesapja nagyon haragudott rá emiatt, és el akarta küldeni inasnak édesanyja testvéréhez, Gabi bácsihoz. Nagybátyja azonban másként gondolkozott. Azt mondta, ennek a gyereknek le kell érettségiznie. Iskolát keresett neki, de az országból csak Szarvason, az Ótemplomi Szeretetszolgálat közbenjárásával vették fel gimnáziumba. Érettségi után Nagyváradra ment, főiskolát végzett és mérnök lett. Margit előtt pedig két felesége is volt, az elsőtől Mónika nevű, a másodiktól Lilla nevű lánya született.

Dankó Margit és Papp László szerelme hatvan év után bontakozhatott ki /Fotó: Imre György/

Papp László elárulta, ő 19, Margit pedig 16 éves volt, amikor először találkoztak. Már akkor egymásba szerettek, amit a másik közelében érzett különleges szívdobogásból éreztek. László sokszor megtáncoltatta Margitot, de neki már volt kérője, így nem udvarolhatott neki. Majd hatvan évig nem látták a másikat, csupán az emlékek éltek bennük. Margittól megtudtuk, számára sem telt eseménytelenül a hat évtized, hiszen volt férjnél, és születtek gyermekei, akiktől mára 6 unokája, 12 dédunokája és 3 ükunokája született. Huszonöt évvel ezelőtt azonban megtörtént a csoda, amikor egy öregdiák találkozó kapcsán újra hírt kaptak egymásról. Az akkor 77 éves László fel is kereste egykori szerelmét lakásán, aki nem volt otthon, csupán egy levelet tudott hagyni neki. Majd az üzenetre válasz jött, azt pedig az újratalálkozás követte.

Úgy fogalmazott, amióta leszállt a Szarvasra érkező autóbuszról, és meglátta Margitot, azóta elválaszthatatlanok. Egy hónap múlva össze is házasodtak, aminek 25. évfordulóján, múlt vasárnap Lázár Zsolt esperes áldotta meg őket. Feleségével együtt hangsúlyozták, szerelmük beteljesedése megfiatalította őket, számukra ez a hosszú élet egyik titka.

A házaspár büszkén mesélte, máig ellátják magukat a hétköznapokon, és senkire nem szorulnak. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat viszont mindig odafigyel rájuk, már legalább öt éve rendszeresen látogatják őket. László orosházi unokahúga pedig a takarításban segít. Egészségügyi problémájuk csupán az ízületeket érintően van, de korukhoz képest az is elenyésző. A 102 éves férj pedig olyannyira fitt, hogy nap, mint nap kerékpárral jár bevásárolni.

Szűz Mária oltalma alatt csodák kísérték végig életét

Papp László elárulta, fiatalkorában szülei egy zarándok útról hazatérve egy Szűz Mária érmet akasztottak a nyakába, hogy az óvja meg őt. Hozzátette, bár sosem volt babonás, sőt, az életet mindig világi módon élte, mégis valamiféle csoda kísérte őt az útján. Az egyik ilyen volt, amikor zászlósként a frontra akart jelentkezni, hogy a Don-kanyarban vívott harcokra küldjék, az irodába tartva a parancsnok megállította és visszaküldte. Mást nem, csak őt. Aki pedig elment, az mind életét vesztette az ütközetben.

A másik csoda pedig a háború utáni nagy nyomorúságban történt meg vele. Az első felesége kulák lány volt, ezért elvették mindenüket. Így otthon hagyta lányukkal, Németországba disszidált, ahonnan Franciaországba ment dolgozni. A családját is szerette volna maga után hivatni, de értesítést kapott, hogy nem mehetnek, ezért hazaindult. Bécsig jutott, ahonnan nem engedték tovább. Viszont tanácsolták, hogy szökjön át a határon azzal a vonattal, ami nem áll meg, csak lassít Magyarországon, és le tud ugrani róla.

Ezt meg is tette, ám az állomást épp az egyedülálló férfi szökevényektől védve körülvették. Egy hirtelen jött impulzusra azonban mégis felé indult, majd hirtelen mellette termett egy nő, két gyermekkel. Kézen fogta, így átengedték őket. Az állomásról kiérve azonban a nő eltűnt, akiről máig sem tudja, ki lehetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában