felsőoktatás

2021.11.03. 17:14

Egymilliárdból fejlesztenek, új egyetemi campus létesül Szarvason

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem jelentős fejlesztéssel erősíti a szarvasi képzési helyét – hangzott el szerdán egy a városban megrendezett tájékoztatón. Mindezek értelmében jövő év végéig Szarvason több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés és új campus létrehozása valósul meg.

Busi Ottó

20211102 Szarvas Beruháznak a felsőoktatásba Szarvason a képen Dankó Béla képviselő dr Gyuricza Csaba rektor Babák Mihály polgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a 2021/2022. tanévében graduális képzést indított a szarvasi képzési helyén, mellyel hozzájárul a Békés megyei felsőoktatás erősítéséhez, a helyi oktatás- és kutatásfejlesztéshez. A MATE ezen tevékenységének célja többek között az oktatói-kutatói kapacitásfejlesztés és utánpótlás biztosítása mellett Szarvas tudásalapú gazdasági-társadalmi fejlődésének előmozdítása – hangzott el szerdán délelőtt egy az egyetem által szervezett tájékoztatón, a Szarvasi Arborétum rendezvénytermében.

– Egyetemünk kutatási és képzési profilját specializálja a komoly hagyományokkal rendelkező szarvasi képzési helyen, melynek keretében agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó graduális és szakirányú továbbképzéseket indít.

Dankó Béla, dr. Gyuricza Csaba, és Babák Mihály beszélt a szarvasi felsőoktatás jelenéről és jövőjéről /Fotó: Bencsik Ádám/

Emellett biztosítjuk a tudományos kutatásokban való részvételt és a kutatás-fejlesztést – az értékes ismeretek, jól hasznosítható tudás és sokrétű gyakorlati tapasztalat átadása érdekében. A MATE-n tanuló hallgatók gyakorlati képzéséhez és kutatási tevékenységben való részvételéhez hozzájárul a szarvasi halászati és öntözési kutatóhely, amelyek bázisán 2022 végéig több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés és új campus létrehozása valósul meg – jelentette ki dr. Gyuricza Csaba, rektor.

Dankó Béla országgyűlési képviselő megköszönte a MATE partnerségét a felsőoktatás újjászervezésében, majd kiemelte: a természeti feltételek változásai miatt eredményes mezőgazdálkodás ma már nem valósítható meg öntözés nélkül. Szarvason pedig több évtizedes hagyományai vannak az öntözéses gazdálkodás kutatásának és oktatásának. Hozzátette:

a felsőfokú képzések újraindítását az is indokolta, hogy jelentősen megnőtt Békés megyében a fiatalok igénye a helyben elérhető felsőfokú képzések iránt.

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere úgy fogalmazott: a szarvasi önkormányzat hálás az egyetemnek, hogy megálljt parancsolt a szarvasi felsőoktatási tradíciók kopásának és igyekszik mindent megtenni azért, hogy hosszú távon életképes legyen a megújuló képzés, amelyen a térség jövője múlik. Méltatta az agrár-felsőoktatás megújítására hivatott MATE létrejöttét. Kijelentette, a város minden területen segítségre kész annak érdekében, hogy az új egyetem céljai ebben az országrészben is teljesüljenek.

Többféle alap-, és mesterképzés vár Szarvason a leendő hallgatókra

A szerdai tájékoztatón elhangzott: ez év szeptemberében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szarvasi képzési helyén a hallgatók a mezőgazdasági mérnök alapképzésen kezdték meg tanulmányaikat levelező munkarendben. A szakirányú továbbképzések tekintetében 2021 szeptemberében az öntözési szakmérnöki képzés indult el, de idén februárban már elindították a környezetvédelmi, továbbá a vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakokat is. A keresztféléves eljárásban meghirdetésre került a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterképzés levelező munkarendre Szarvason, mely képzésre 2021. november 15-ig lehet jelentkezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában