Galériával

2021.11.10. 17:29

A megye védelméért adtak át elismeréseket Békéscsabán

Idei második féléves ülését tartotta a Békés Megyei Védelmi Bizottság szerdán a kormányhivatal Beliczey termében, Békéscsabán. A grémium döntése értelmében idén a Békés Megyei Központi Kórház, dr. Polyák Zsolt dandártábornok korábbi Békés megyei, jelenleg Csongrád-Csanád megyei rendőrfőkapitány, valamint Gulyás László nyugállományú alezredes részesült a Békés Megye Védelméért elismerésben.

Papp Gábor

A Békés Megyei Központi Kórház dolgozói kollektívája a koronavírus-járvány elleni védekezésben nyújtott teljesítményével, példaértékű helytállásával érdemelte ki az elismerést. Az emlékplakettet a kórház képviseletében dr. Becsei László főigazgató főorvos vette át Takács Árpádtól, a megyei védelmi bizottság elnökétől. Dr. Polyák Zsolt dandártábornok, korábbi Békés megyei, jelenlegi Csongrád-Csanád megyei rendőrfőkapitány a védelmi igazgatásban és a megye lakosságának közbiztonsága érdekében végzett áldozatkész szolgálata elismeréseként vehette át az emlékplakettet.

A 45 esztendő katonai szolgálatot követően idén nyugállományba vonult Gulyás László alezredes, a bizottság korábbi titkár-helyettese jelenleg is szakértőként segíti a grémium munkáját. Gulyás László a védelmi igazgatásban, valamint szolgálati ideje alatt helyőrségparacsnokként katonai, más rendvédelmi és polgári szervekkel kialakított együttműködése során végzett kiemelkedő munkája elismeréseként vehette át az emlékplakettet.

A Békés Megyei Védelmi Bizottság 2018-ban határozatban döntött arról, hogy Békés Megye Védelméért elnevezéssel elismerést alapít. Az elismerést évente egy alkalommal legfeljebb három személynek, illetve szervezetnek ítélhetik oda.

Azok a személyek vagy szervezetek kaphatják, akik, illetve amelyek Békés megye védelmi igazgatási feladatainak ellátásában, a megye lakosainak védelme érdekében a szervezési, tervezési, koordinálási feladatokban, az esetenkénti védekezések során, az anyagi javak megmentésében, a megye rendvédelmi feladataiban, a különleges jogrendi időszakban való felkészülésben, a megye állampolgárainak védelmi igazgatási felkészítésében rendszeresen részt vettek, illetve kiemelkedően helyt álltak. Az emlékplaketteket második alkalommal adták át. Az elismeréseket Takács Árpád nyújtotta át, illetve méltatta is a kitüntetésben részesülteket.

Az ülésen elhangzott, hogy a Magyar Honvédség parancsnoka idén július 29-étől az 5. Bocskai István Lövészdandár Kikülönített Szervezeti Elemét (Hódmezővásárhely) jelölte ki a Békés Megyei Védelmi Bizottsággal együttműködő alakulatként. 2007-től,14 éven keresztül a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred (Szentes) működött együtt a védelmi bizottsággal. A bizottság elnöke köszönetet mondott a mintegy másfél évtizedes együttműködésért, valamint a védelmi igazgatásban végzett magas színvonalú munkáért a szentesi alakulatnak, illetve parancsnokának. Takács Árpád emléktárgyat és oklevelet adományozott a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, illetve Antal László ezredes, parancsnok részére is, amelyet távollétében Seres József alezredes, parancsnokhelyettes vett át.

Seres József, Gulyás László, Takács Árpád, dr. Becsei László, valamint dr. Polyák Zsolt /Fotó: L.P./

Számos tájékoztató is elhangzott

A megyei védelmi bizottság mellett működő oltási munkacsoport tevékenységéről, illetve az elmúlt időszak védekezési feladatairól Takács Árpád tájékoztatta a résztvevőket. Hunya Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatóság üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője a téli üzemeltetésre felkészülésről, dr. Varga Ferenc Attila ezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztály vezetője a megyei védelmi bizottsággal kapcsolatos honvédelmi aktualitásokról szólt. Hári Szilveszter László alezredes, az MH Katonai Igazgatási Központ Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Központ (Szeged) parancsnoka a szervezeti átalakulásokról, illetve az önkéntes katonai szolgálatról tartott előadást.

Kiss András tűzoltó dandártábornok, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az esetleges rendkívüli téli időjárásra felkészüléssel kapcsolatos, illetve az aktuális katasztrófavédelmi feladatokról, tudnivalókról beszélt. Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója az ár- és belvíz elleni idei védekezési munkálatokról adott számot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában