békéscsaba

2021.10.18. 19:52

Újszülöttként élte túl a vérzékenységet, mára hússzor nyújtotta karját

A békéscsabai Csépai Imre három hónapos korában egy gyógyszer mellékhatásaként vérzékeny lett, és sokan segítettek neki véradással, hogy átvészelje, túlélje azt az időszakot. Ezt elmesélte neki családja, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a 18. életévét betöltve nyújtsa a karját mások érdekében.

Nyemcsok László

Csépai Imre 30 évesen immáron huszadik alkalommal adott vért a minap a megyeszékhelyi vérellátóban. Elmondta, biztosan hatással volt rá az, amit újszülöttként az elmondások szerint át- és túlélt, de a gimnáziumban is történt egy hatásos dolog.

– A Vöröskereszt szervezett véradást azoknak, akik már betöltötték a 18-at – mesélte.

– Azt mondták, aki vért ad, annak nem kell bemennie a délutáni órákra. Kaptam a lehetőségen. Egyúttal viszont megfogott a társadalmi felelősségvállalási érzés is. Ha tudok segíteni, segítsek. Csak a karomat kell nyújtanom, lényegében egy tűszúrást érzek, ugyanakkor ezzel mások életét menthetem meg – tette hozzá.

Imre kiemelte, egy-egy véradással másoknak segít, ugyanakkor ezután ő is könnyebbnek, aktívabbnak érzi magát. Utána is olvasott, milyen jó hatással van az ember szervezetére, ha évente legalább egyszer vért ad.

Csépai Imre, amikor csak teheti, nyújtja a karját, hogy mások életén segíthessen /Fotó: BMH/

– Sokat hallottam egykori nagy, céges véradásokról. A bográcsban főtt a pörkölt, a hűtőben hűlt a sör, hogy legyen energia-visszapótlás – ecsetelte a fiatalember.

– Többektől hallottam, hogy a véradás fontosságát sokan akkor ismerték fel, amikor valamelyik hozzátartozójuknak baleset vagy műtét miatt vérre volt szükségük. Természetesen azonnal nyújtották a karjukat, és ha nem is ezt a vért kapta meg a családtagjuk, de kölcsönösen segíthettek másokon – részletezte.

Dr. Párducz László, a Vöröskereszt megyei elnöke fogalmazott úgy, hogy a véradók példát mutatnak emberségből, szolidaritásból és felebaráti szeretetből. Az önkéntesek vére a gyógyítás nélkülözhetetlen kelléke. Művér előállítására számos kísérlet történt, de ezek elbuktak. Az elmúlt évszázad elején Karl Landsteiner osztrák orvos a vércsoportok felfedezésével, meghatározásával lehetővé tette, hogy a donort és a beteget elfogadható biztonsággal párosítsák. Így, aki vért ad, életet is ad. Több önkéntes is elmondta, jó érzéssel állt fel a véradás után, mert tudta, hogy nemes cselekedetet vitt véghez, ami mindennel együtt bőven belefért 60 percbe.

Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megyei igazgatója hangsúlyozta, egyre nagyobb azoknak a száma, akik életükben először adnak vért. Elmondta, jelenleg a 18–65 év közötti önkéntesek nyújthatják karjukat, és két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Egy véradás során az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) munkatársai 450 ml vért vesznek le, amelyből az OVSz háromféle készítményt állít elő.

Ahol várják a véradókat

Intézeti véradások a megyében. Békéscsabai Területi Vérellátó (Gyulai út 20.): hétfőn 8–18, kedden 8–16, szerdán 8–14, csütörtökön 11–18, pénteken 8–12 óra között. Gyulai transzfúziós osztály (Semmelweis u. 1.): hétfőn 8–16, pénteken 8–12 óra között. Orosházi transzfúziós osztály (Könd u. 59.) kedden 8–12 és csütörtökön 8–12 óra között. A véradáshoz tajkártya, személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges. Ajánlott, hogy véradás előtt egyenek az önkéntesek, és igyanak legalább egy liter, alkoholmentes folyadékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában