Békéscsaba

2021.10.27. 06:55

Trükközve foglalnak parkolóhelyet egyes boltosok

A bolt vásárlói számára fenntartott hely – olvasható több üzlet előtti parkolóban is ez a felirat. Hírportálunk annak járt utána, hogy valóban figyelembe kell-e venni a jelzést. Az is kérdés volt, hogy néhány ház előtt a zöldterületre szabályosan tesznek-e ki köveket, húznak-e ki madzagot, hogy ezzel akadályozzák meg a füvön való megállást.

Licska Balázs

A nagyobb üzletek parkolói jellemzően magánterületnek számítanak, a jelenleg hatályos szabályozás értelmében csak a vevők állhatnak meg ezeknél járműveikkel /Illusztráció: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt időszakban több helyen is felszólították hírportálunk egyik munkatársát, hogy rossz helyen parkolt. Egy fogorvosi rendelőnél állt meg többször is, mivel az volt közel ahhoz a helyhez, ahol teendője akadt, viszont ott nem tudott leparkolni.

A rendelőnél azzal érveltek, hogy a parkolót ők építették, kizárólag az ügyfeleiknek. Egy kisboltnál kihelyeztek egy táblát, miszerint a parkolóhelyet a vásárlók vehetik csak igénybe, és kérdezték is, hogy tényleg az üzletbe megy-e – nem oda tartott, de megengedték, hogy öt percre leállhasson. De látott állatorvosi rendelőnél is feliratot, miszerint a mellette lévő parkolóban csak a rendelőbe érkezők tehetik le a kocsit.

– Amennyiben a parkoló közterületen található, nem kell figyelembe venni azokat a feliratokat, amelyeket egyes boltoknál, szolgáltatóknál helyeztek ki,

miszerint a parkolót kizárólag a vásárlók, az ügyfelek vehetik igénybe – ismertették hírportálunk kérdésére a békéscsabai városházán.

Hozzátették: a közterület-felügyelet készített egy kimutatást tavasszal, és fel is szólították az ilyen módon eljáró üzlettulajdonosokat. Elmondták: a megyeszékhelyen nincs közterületen létesített magánparkoló, tehát ezzel sem érvelhetnek a boltosok, a szolgáltatók.

A nagyobb üzletek parkolói jellemzően magánterületnek számítanak, a jelenleg hatályos szabályozás értelmében csak a vevők állhatnak meg ezeknél járműveikkel /Illusztráció:Shutterstock/

Ugyanakkor más a helyzet a nagyobb üzleteknél, mivel ezeknél jellemzően magánterület a parkoló, azaz figyelembe kell venni, hogy a szabad helyeket csak a vásárlók vehetik igénybe. A Sparnál elmondták, esetükben

a parkoló közforgalom számára nyitva álló magánterület, és ott csak a vásárlók parkolhatnak le nyitvatartási időben.

Előfordul azonban, hogy páran – vélhetően a környékben élők – éjszakára is ott teszik le az autót. Ez azért jelent problémát, mert az áruszállító kamion nem tud megfordulni, főleg akkor, ha nem szabályosan állnak le a kocsikkal.

Az Aldi parkolói ugyancsak a közforgalom számára megnyitott magánterületnek számítanak – ismertették hírportálunknak. Hangsúlyozták: a vásárlók tájékoztatására kihelyezett táblák egyértelművé teszik minden behajtó autós számára, hogy miként lehet használni a parkolókat, hogy azokat például csak a vásárlás időtartamára lehet igénybe venni, és hogy a jogtalanul parkoló gépjárműveket a tulajdonos költségére elviszik. Szabálytalankodókkal nem igazán találkoznak, a vevők csak a vásárlás idejére veszik igénybe az Aldi parkolóit.

Köveket tesznek ki a füves részre

– Álljon meg máshol, ne az én házam előtt – mondták hírportálunk munkatársának, amikor a minap leparkolt az egyik belvárosi utcában, a füves részre lehúzódva. Az utcában több ingatlan elé is kitettek a zöldterületre köveket, kihúztak madzagokat, hogy megakadályozzák a hívatlan vendégek megállását.

A városházán elmondták: ahogy a járda vagy az út, a közöttük lévő zöldterület is közterületnek számít. Amennyiben tábla nem tiltja az úton vagy az útpadkán való megállást, akkor az úton vagy az útpadkán meg lehet állni – az útpadka melletti zöldfelületen, füves részen azonban nem. A lakóknak van arra lehetőségük, hogy a parkolást megakadályozva kihelyezzenek a házuk előtti füves területre köveket, kihúzzanak madzagot. Elenyésző számban kapnak bejelentést a közterület-felügyelők amiatt, hogy a lakók szerint valakik állandóan a házuk előtt parkolnak le, és ezzel tönkreteszik a füvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában