Katonaélet a lövészárkokban

2021.10.11. 07:05

Színvonalas kiállítást rendeztek be Mezőkovácsházán

A két világháború emlékeiből látható kiállítás a városi könyvtárban.

Cs. I.

Albertus László egy hadnagy katonaruhája mellett /Fotó: BMH/

Albertus László könyvtárigazgató prezentációval egybekötött előadást tartott a napokban a téma iránt érdeklődőknek.

Elmondta, a tárlat aktualitását az adja, hogy 1944. október 6-án értek véget a II. világháború harcai Reformátuskovácsházán.

Olyan tárgyakat mutatnak be (gramofon, gyertyakoppintó, bajonett, sarkantyú, magyar hadnagyi katonai ruha, szétlőtt harang), melyek a városhoz, a környékhez kötődnek, és nemcsak a katonák, de akkoriban a civil lakosság is használt.

Albertus László egy hadnagy katonaruhája mellett /Fotó: BMH/

Kovalcsik Gergő gyűjtő és a könyvtár tájházának az értékes darabjai ezek. Kialakítottak egy lövészárkot rohamsisakkal, leventepuskával, utóbbiak kézbe is vehetők, a gyerekek nagy örömmel próbálták ki. Naponta több iskolai csoport érkezik a könyvtárba, ahol tematikus órán ismerkednek a fiatalok a történelem vérzivataros korszakaival.

A tárgyak mellett felelevenednek az emlékek is: hogyan élték meg a világháborúk éveit a helyiek. Milyen lehetett az élete a lövészárkokban élet-halál harcot vívó katonáknak. Az otthon maradottak tovább élték hétköznapjaikat; dolgoztak, tanultak, szerettek, mint máskor. Ám, akkor ők is végeztek kisebb s nagyobb hőstettet: romot takarítottak, halottat temettek és siratták a frontról soha vissza nem térő szeretteiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában