békés megye

2021.10.24. 15:28

Pálinkaként, kompótként is szeretjük a birsalmát

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták a birsalmát, és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek, kompótnak és köretként is tálalják. A férfiak inkább a birspálinka alapanyagaként hasznosítják. Régen Békésben ennek az őszi gyümölcsnek nagy keletje volt, és mára sem szorult teljesen háttérbe.

Nyemcsok László

20211020 Békéscsaba Barna Jánosné nyugdíjas birsalmasajtott készített Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Azt mondják a vidéki emberek, hogy ahol a szőlő megterem, ott a birs is jól érzi magát. Nos, megyénk nem a szőlőültetvényeiről híres, így birsből is jellemzően csak egy-két fát ültetnek a kiskertekben.

– A birsalma a löszös és nem a kötött talajt, az erős feketeföldet szereti, ami megyénkre igazán jellemző

– hangsúlyozta Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere.

– Mi is más területekről vásároljuk a gyümölcsöt, és most a kedvező időjárás kedvez az utóérlelésének, a ládákban beérik, becukrosodik. A birsalmából készített pálinka az egyik legnépszerűbb ital kompótos, mély illattal, csodás aromával. Birskörtéből is főzünk pálinkát, ennek citrusosabb, élénkebb az ízvilága – tette hozzá.

Barna Jánosné birsalmasajtreceptje verhetetlen, 61 éve készíti a finomságot /Fotó: Imre György/

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, a birsalma és -körte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, megfőzve vagy megsütve azonban a gyümölcs sötét rózsaszínes lesz, és nagyon finom.

Olajos héja általában nagyon vastag, cserébe viszont fantasztikus illata van. Ez a gyümölcs hűvös helyen hónapokig eláll. Az ebből készített birsalmasajt pirított dióval egyszerűen fenséges, hasonlóan a lekvárhoz. A birsalma mellett a kacsának is szezonja van, a birsalmás kacsa- vagy vadkacsaleves különlegesen ízletes étel.

A birsnek az almával és a körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset.

Élettani hatásai közül kiemelhető, hogy leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedőknek különösen ajánlják napi fogyasztását. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. Emésztési problémák esetén is jól használható.

Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője elmondta, jelenleg 750–850 forint körül alakul a birsalma kilója az üzletekben, piacokon. A fiatalabbak a naspolyához hasonlóan kevésbé ismerik, de ha megkóstolnak egy birsalmakompótot vagy -pálinkát, közelebb kerülnek hozzá. Rájönnek arra is, hogy elődeinknél miért volt ez az egyik legkedveltebb gyümölcs.

Hatvanegy esztendeje készíti

A békéscsabai Barna Jánosné néhány éve szakácskönyvünkbe beküldött birsalmasajtreceptjével nyert, 61 éve készíti az édességet. Ahogy mondta, a családjában ma is ez a leginkább kedvelt karácsonyi finomság.

Hozzávalók két rúd édességhez: 1 kg birsalma, 10 dkg darabolt dió (ez elhagyható, de megéri beletenni), 80 dkg cukor. Elkészítés: a birsalmákat megmossuk, és egészben feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A főzési idő körülbelül 30 perc. Amikor puhára főtt, krumplinyomón áttörjük. Kizsírozott lábasban feltesszük főni a masszát. Az első forrás után belerakjuk a cukor felét, majd a második forrás után a másik felét. Ettől számítva lassú tűzön egy órát főzzük. Levéve belekeverjük a diót, és így, forrón, kiolajozott formákba tesszük. Amikor kihűlt, papír kéztörlőre borítjuk. Amíg teljesen meg nem szikkad, naponta forgatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában