Büszkék örökségükre

2021.10.01. 19:59

Otthonra talál a Kállai-hagyaték és a babagyűjtemény Gyomaendrődön

Találkozzunk a Kállainál! címmel szerveztek programsorozatot péntekre Gyomaendrődön, amelynek három eleme volt, három különböző helyszínen. A városi képtár udvarán új épületszárny épül, mely Kállai Ferenc hagyatéka mellett Latorcainé Ujházi Aranka babagyűjteményének otthonául szolgál majd.

V.E.

Az esemény Kállai Ferenc, a város Nemzet Színésze címmel kitüntetett híres szülöttjének és díszpolgárának szobránál kezdődött koszorúzással, majd a városi képtárnál folytatódott egy alapkőletétellel. Utóbbihoz ugyanis egy új, 200-250 négyzetméteres épületszárnyat építenek, amely a Kállai Ferenc által a településnek adományozott hagyatékának – többek között Kossuth-díjának, íróasztalának, illetve számos fotójának – és a szintén helyi születésű Latorcainé Ujházi Aranka –Latorcai János, az Országgyűlés alelnökének ikonfestő felesége – babagyűjteményének otthonául szolgál majd.

Toldi Balázs és dr. Latorcai Csaba

Az eseményen dr. Latorcai Csaba, az Emmi közigazgatási államtitkára elmondta, büszke arra, hogy édesapja és édesanyja Gyomaendrőd szülöttei, ahová maga is bármikor hazaérkezhet. Kifejtette, alapkövet letenni azt jelenti, hogy bízunk a jövőben, és ahol ez megtörténik, ott az emberek építkeznek, mernek nagyot álmodni és azt valóra váltani, legyen az óvoda, iskola, templom vagy éppen egy új múzeumszárny, ahol az elhelyezett tárgyak egy település múltját idézik.

A Vidovszky Béla Városi Képtárnál pedig most azzal a céllal helyezték el az épület bővítését szolgáló új szárny alapkövét, hogy méltó helyre kerüljön Kállai Ferenc hagyatéka is. Hozzátette, megtisztelő számára, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatással járul hozzá a nemes kezdeményezés megvalósításához.

A szerző felvételei

Toldi Balázs polgármester elárulta, a városi képtár udvarán egy új épületszárny épül majd, amiben a fent említett két kiállítás kap helyet. A beruházás 250 millió forintos Emmi-támogatásból valósul meg, és jelenleg a tervezési folyamatnál tart. Ez reményeik szerint még idén lezárul, és 2022-ben már hozzákezdhetnek az építkezéshez. Visszatérve a tárlatokra hangsúlyozta, két olyan hagyatékot, illetve örökséget bíztak a városra, melyekre méltán lehetnek büszkék, ráadásul Gyomaendrőd turisztikai kulturális látványosságát is jelenthetik.

A programsorozat Csikós Imre Két összeillő ember című zenés színművével zárult a Békéscsabai Jókai Színház előadásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában