TeSzedd!

2021.10.22. 06:44

Önkéntesek akciója teszi szebbé Békés megyét

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció kilencedik alkalommal mozgósít önkénteseket. A szemétgyűjtési program keretében szerte az országban „nagytakarítanak”. Békés megyében is több önkormányzat, civil szervezet és magánszemély csatlakozott és buzdít másokat is. Kihasználva a remek őszi időt, a sokak által hanyagul eldobált szemetet zsákolják napok óta.

Hírlap-összeállítás

Ha október, akkor TeSzedd! Ezen a héten, szerte az országban nagytakaríthatnak a környezetvédelemért tenni akaró önkéntesek. Azért szervezik meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közös erővel, összefogva megtisztítsák az önzetlen segítők a szűkebb s tágabb környezetüket. A cél nemes, munka sajnos akad bőven.

Mezőkovácsházán lelkes munkahelyi közösségek, civilek, több mint százan csatlakoztak az akcióhoz.

A Kalocsa Róza Művelődési Központ és a városi könyvtár munkatársai szedték a szemetet a városközpontban, a művelődési ház környezetében két napon át. Jártak a lődomb területén, a Kovácsházi Kézműves Kör tagjaival pedig a Béke utcát tisztították meg. Megtudtuk, Reformátuskovácsházán is példás összefogással – a közösségi központ, az Adományok Háza Egyesület, a Városgondnokság Egyesület tagjai – gyűjtötték a mások által eldobált hulladékot. A Mezőkovácsházi Járási Hivatal dolgozói is ezt a városrészt tisztították. Az akcióhoz diákok is csatlakoztak a városban.

Az orosházi polgármesteri hivatal dolgozói Dávid Zoltánnal (középen) gyűjtöttek szemetet /A szerző felvételei/

Mezőhegyesen a Város és Környezetvédő Egyesület, valamint a József Attila általános iskola (több mint kétszáz önkéntes) szerdán a város belterületét, kiemelten a 19-es erdő szeméttől való megtisztítását tűzte ki célul.

A negyven zsákot volt mivel csordultig megtölteni.

Telekgerendáson a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete szerda déltől várta az önkénteseket, a szemétszedésre a művelődési háznál gyülekeztek. A feladat előtt a szervezők egy rövid tájékoztatót tartottak, majd kiosztották az önkéntes munkához szükséges eszközöket. Az akció az egész településen zajlott. A hulladékgyűjtés végén a Vöröskereszt helyi szervezetének tagjai aprósüteménnyel és meleg teával várták a résztvevőket. Magyarbánhegyesen is volt mit a zsákokba gyűjteni. A közfoglalkoztatásban dolgozók két napon keresztül szedték a mások által eldobált szemetet.

Szabadkígyóson a TeSzedd! akció mellett a kígyósi tanösvény tavát is szeretnék rendbe tenni a helyiek vasárnap.

Mezőkovácsházán több mint száz önkéntes dolgozott napokon át /Fotó: Gigacz Balázs/

– A tanösvény tava az aszályos idő miatt szárazon áll, könnyen be lehet menni, ki lehet szedni a szemetet, a lehullott ágakat. A körülbelül 20 méter átmérőjű tóba az emberek egy időben szándékosan hordták a szemetet, egy részét be is töltötték ezzel a hulladékkal. Ettől szeretnénk most megszabadítani, illetve megpróbáljuk előkotorni azt a fémcsövet, ahonnan – ha átjárható – a talajból a rétegvizek feljönnek a felszínre. Ha ez sikerülne, akkor folyamatosan lenne benne víz, és a tó ismét itató- és szaporodóhelye lehetne az állatoknak – avatott be minket Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember.

Orosházán a polgármesteri hivatal is regisztrált, csatlakozott a programhoz. Csütörtökön délután mintegy harmincöt fő vett részt az idei akcióban. A hivatal munkatársai Dávid Zoltán polgármesterrel a Makkos és Őszirózsa utca környékét szemétmentesítették.

– Gyakorlati haszna mellett üzenetértéke is van: minden eszközzel küzdünk az illegális hulladéklerakás ellen. Elfogadhatatlan, hogy egyesek képtelenek betartani a közösségi együttélés szabályait, és szemetüket úton, útfélen eldobálják. Örülök, hogy a tisztább Orosháza nem csak a mi szívügyünk. Ezt mutatja az a civil kezdeményezés, ami október 24-ére, vasárnapra hirdet szemétszedést.

– Együtt a tisztább Orosházáért felhívásukhoz is javaslom, csatlakozzanak sokan – mondta a városvezető. Vasárnap reggeltől az Avar utcai játszótérre és környékére, a Vásárhelyi út mellé, a nagyáruházakhoz közeli utcákba várják a jelentkezőket.

Gádoroson szombaton reggel gyülekeznek a település szemétmentesítői a Tóth asszony-féle háznál, és válnak részeseivé az idei akciónak.

Az autósok után takarítottak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is csatlakozott az országos környezetvédelmi akcióhoz. A közútkezelő országszerte több ezer munkavállalójával dolgozott az utak menti területek hulladékmentesítésén hétfőn. Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől megtudtuk, Békés megyében tíz helyszínen ötvennyolc dolgozójuk szedte a szemetet.

Összesen 2235 kiló hulladékot gyűjtöttek, jellemzően a járművekből kidobált háztartási jellegű csomagolóanyagokat, papírt, műanyagot, fémdobozt, üveget, valamint elhagyott autóalkatrészeket, egyebek mellett dísztárcsát, műanyag karosszériadarabokat, autógumit szedtek össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában