népművészet

2021.10.25. 12:29

Kézzel festett karzatlemezek díszítik a lőkösházi templomot

Helyére kerültek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület bútorfestői által készített karzatlemezek.

V. N.

A lőkösházi templom megszépül karzatát és karzatalját szentmise keretében adták át vasárnap a helyieknek. Az egyesület égisze alatt működő bútorfestő csoport tagjai Ament Éva bútorfestő, népi iparművész vezetése mellett 2019-ben kezdték el a lökösházi templom kazettáinak szentsimoni templom stílusában való festését.

Mint megtudtuk, rengeteg kutatómunka áll az hétvégén átadott alkotások mögött, a bútorfestők csoportvezetője számos templomot végigjárt, dokumentált az utóbbi időben, mielőtt a lemezeken látható motívumok terveit elkészítették. Ament Éva azt is elárulta, hogy bár többféle anyaggal lehet bútorfestést végezni, ő az akrilt tartja a legpraktikusabbnak, illetve leggazdaságosabbnak.

Ugyanakkor ez a fajta festék könnyedén szárad, így aztán haladósan, pontosan kell festeni. Hozzátette, Ő például soha nem készít vázlatot a bútorlapokra, hanem előtte megrajzolja egy külön lapra a motívumokat, begyakorolja a formát és a lendületet, majd ezután festi rá a bútorlapokra a mintákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában