Békés megye

2021.10.30. 06:55

Itt az ideje feltenni a téli gumikat

Ideje téliabroncsra váltani, a szakemberek szerint ugyanis az időjárástól függően október közepén, végén érdemes gumiabroncsot cserélni gépjárművünkön. A Magyar Gumiabroncs Szövetség szerint az abroncscsere az egyik, ha nem a legfontosabb része az autónk téli felkészítésének.

Busi Ottó

20210329 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Gumicsere a Dréher Gumiszervizben.

Fotó: Huszár Márk

A szövetség közleményében úgy fogalmaz, ha a télire is fent hagyott nyáriabroncs miatt okozunk balesetet, a kár már egyetlen karosszériaelem sérülése esetén is nagyobb lesz, mintha vettünk volna négy téliabroncsot. Ifj. Kürti Sándor, a Partner Gumicentrum Kft. ügyvezetője elmondta, náluk az elmúlt hetekben indult be az őszi gumicsere, szervizükben bejelentkezés alapján adott időpontban lehet elvégeztetni a gumicserét, így nincs sorban állás.

Az árak a márkától, a minőségtől és a mérettől függően nagyságrendileg 60-70 ezer forinttól kezdődnek,

ennyiből lehet új téligumi-garnitúrát vásárolni. – Az abroncsok cseréje, szerelése – 16-17 colig – bruttó háromezer forint darabonként – egészítette ki a szakember.

A gumi futófelületének minimálisan 1,6 milliméternek kell lennie /Fotó: Huszár Márk/MW/

Aki nem szeretne cserélgetni, azoknak létezik már négy évszakos futó, ezek a Magyar Gumiabroncs Szövetség közlése szerint egyre népszerűbbek. Ifj. Kürti Sándor tapasztalata azonban az, hogy a hozzájuk forduló autósok inkább a téli- vagy a nyárigumikat váltogatják.

A szövetség egyébként ezeket az egész évben használható futókat azoknak ajánlja, akik nem a reggeli hidegben indulnak dolgozni, amikor még biztosan fagyos vagy legalábbis 7 Celsius-fok alatti az aszfalt hőmérséklete.

Tízezer kilométer után már célszerű új pozíciót választani

A Magyar Gumiabroncs Szövetség ajánlása szerint a téliabroncsszettből – és persze a nyáriból is – minden kerékre azonos típusú és mintázatú gumit kell felhelyezni. Ha elkopott vagy sérült valamelyik abroncs, a vele azonos tengelyen forgó másik abroncsot is ki kell cserélni. A legjobb megoldás az, ha mind a négy abroncsot egyszerre cseréljük le. Annak érdekében, hogy nagyjából egyszerre kopjanak „csereérettre”, 7–10 ezer kilométerenként érdemes új pozíciót választani az egyes abroncsoknak – erre kiváló alkalom a szezonális csere. Forgásirányos abroncsok esetében a forgásirány megtartására ilyenkor is figyelni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában