Békéscsaba - galériával

2021.10.29. 17:33

Gyúrtak és töltöttek, elstartolt a kolbászfesztivál

Szőke András humorista, filmrendező pénteken még sertéshúsból gyúrta a kolbászt, szombaton viszont már galambhúsból teszi. A 25. Csabai kolbászfesztivál pénteki napján, az ifjúsági csapatok töltőversenyén Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt lánya, Bori és osztálytársai bírták gyúrásra. A CsabaParkban megkezdődött rendezvényen Pallér Sándor hentesmester vezetésével az első látványdisznótort is megtartották.

Nyemcsok László

20211029 Békéscsaba Diák kolbászgyúrás a Kolbászfesztiválon fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A Csabai kolbász hagyományainak megőrzésére, ápolására, népszerűsítésére, a tudás átadására épül a 25. Csabai Kolbászfesztivál is. Hégely Sándor, a rendezvény igazgatója kiemelte, tavaly a pandémia miatt csak a szárazkolbászversenyt tarthatták meg, de most új helyszínen, a CsabaParkban a gyermek- és felnőtt kolbásztöltést is megrendezhetik, korlátozott létszámban.

Fotók. Bencsik Ádám

– A lehetőségekhez képest a legjobb programokat nyújtjuk a résztvevőknek, látogatóknak – ecsetelte Hégely Sándor. – A töltöttkáposzta-főzést sem hagyjuk ki, a nemzetközi szárazkolbászverseny zsűrizését pedig szombaton 11 órakor tartjuk meg a Mokry-sátorban. Mintegy 80 kolbászt pontoznak a bírálók Prohászka Bélának, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének vezetésével. Számos kistermelő nevezett, ők megjelennek portékájukkal a fesztiváli kínálatban is.

Az ifjúságiak töltőbemutatóján a békéscsabai Jankay-iskola csapata bevonta Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt és feleségét, Animát is, hiszen lányuk, Bori oszlopos tagja volt az 5/a. együttesének Gyebnár-Szaszák Noa és Sztraczinszki Betti mellett.

– A kolbászkészítés tudásának átörökítése nagyon fontos a családokban – hangsúlyozta Herczeg Tamás. – Bori lányunk szereti a kolbászt, de meg kell tanulnia mindent, hogy miként lesz a húsból és a fűszerekből kiváló csabai termék.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, talán nincs is az országban olyan ember, aki ne hallott volna már a Csabai kolbászról, és a Csabai Kolbászfesztivál páratlan atmoszférájáról. A nemzetközileg is elismert program Magyarország legnagyobb gasztronómiai rendezvénye. Jelentős azon belföldi és külföldi turisták száma, akik a csabai kolbászért és az egyedülálló különlegességeket felsorakoztató rendezvényért látogatnak Békéscsabára, a kolbász fővárosába. Szarvas Péter kiemelte, a korábbi évekhez hasonlóan szombaton is részt vesz a töltésen, hiszen a kolbászfesztivál a jó hangulatról, a hagyományaink ápolásáról és a közös gyúrás élményéről is szól.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, a sertéstenyésztésben hagyományosan erős a megye, miként a takarmány előállításában is. Örömteli, hogy egyre több kistermelő él meg Békésben a sertésből készített portékák értékesítéséből.

Szórakoztató programokból sincs hiány a fesztiválon, szombaton például színpadra lép a Balkan Fanatik, a Magna Cum Laude és a Bagossy Brothers Company.

A kolbászfesztivál az újrakezdés szimbóluma

Takács Árpád megyei kormánymegbízott kiemelte, hogy a legismertebb csabaikumnak, a világszerte védjegyünkké nemesedett csabai kolbásznak ünnepe a kolbászfesztivál.

– Minden termék, minden épület, minden találmány mögött van egy név. A csabai kolbász mögött viszont nincs – hangsúlyozta a kormánymegbízott. – Száznegyven évvel ezelőtt jelent meg, az itt élő parasztemberek élelmiszereként, aztán öröklődött generációkon át, éppen ezért mindenkié. Őseink nem gondolták, hogy ebből hungarikum lesz. Mindegyik kolbász kicsit más, így minden egyes termék előállítója egy kicsit feltaláló, alkotó. A Csabai kolbász szimbolizálja a családokat, az összetartozásunkat, a jól végzett munka örömét, egyre többeknek ad megélhetést.

Takács Árpád hozzátette, 24 évvel ezelőtt, az akkori Elektroház mögött felállított katonai sátrakban 50 csapat gyúrta a kolbászt. Éppen annyi, mint most a CsabaParkban. Ebben az értelemben az idei rendezvény az újrakezdés szimbóluma. Mert Békés megye, ez a város él, és élni akar.

A Belvárosi Röfögők nyertek Döfi vezetésével

Kihirdették az ifjúsági kolbásztöltés eredményét pénteken kora este a 25. Csabai Kolbászfesztiválon, a CsabaParkban, a Belvárosi Röfögők nyertek a zsűri döntése alapján. Döfi, azaz Paluska Imre volt a hentes és csapatvezető, Töfi, Röfi, Böfi és Pöfi készítette a kolbászt. Vagyis Gyebnár Lilla, Ombodi Zsombor, Paluska Balázs és Kopcsák Lídia. Mindannyian a békéscsabai belvárosi iskola 3./A. osztályának tanulói, osztályfőnökük Johanidesz Szilvia.

A gyerekek szülei is aktívan kivették részüket a jelmezek, kellékek készítéséből, a kolbász-előállításhoz szükséges eszközök, fűszerek biztosításából. Prohászka Béla, a zsűri elnöke, Mucsi Balázs és Deésy Gábor zsűritagok is egyöntetűen azt emelték ki: egyszerűen tüneményesek voltak a gyerekek megjelenésükkel, ötletességükkel, asztaldíszeikkel, és végig jó hangulatban zajlott náluk a kolbászkészítés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában