Sarkad

2021.10.12. 19:55

Évtizedes álom válik valóra a tanuszodával

Immár állnak a falak, kivehető, hogy hol lesz a tanmedence és az úszómedence, és az építkezés során elérték a legmagasabb pontot – ebből az alkalomból tartottak bokréta ünnepséget kedden Sarkadon, az Anti úton, a leendő tanuszoda épületében. A több mint egymilliárd forintos beruházás jövő tavaszra érhet véget, a munkálatok a megfelelő ütemben haladnak. A rendezvényen egy időkapszulát is elhelyeztek a létesítmény falában.

Licska Balázs

A járásban nagy, 23 ezer lelkes családban gondolkodnak, és a beruházások alapján látható, hogy a leghátrányosabb helyzetben lévő kistérségek egyike, a sarkadi fejlődési pályára állt az elmúlt időszakban a példaértékű együttműködéseknek köszönhetően – mondta dr. Mokán István, Sarkad polgármestere, a kistérségi társulási tanács elnöke.

Hozzátette, a városban több mint 10 milliárd forint értékben fejeződtek be vagy indultak el fejlesztések az elmúlt években, és a jövőben csak az úgynevezett TOP Plusz források révén újabb források érkezhetnek. A beruházások között vannak olyanok, amelyek révén több évtizedes álmokat valósítanak meg. Ilyennek mondta a Kossuth utcai általános iskolánál hamarosan elkészülő sportcsarnokot, a Gyulai és Anti út kereszteződésében lévő körforgalmat, valamint az épülő tanuszodát.

Fotók: Lehoczky Péter

Emlékeztetett: 2017-ben jelent meg a kormányhatározat, miszerint egy országos program részeként tanuszoda épül Sarkadon. Az önkormányzat ezt követően ingyenesen a magyar állam rendelkezésére bocsátotta a központi helyen lévő, Anti úti 4670 négyzetméteres területét. Tavaly év végén jelent meg az újabb kormányhatározat, amellyel a kormány biztosította a kivitelezéshez szükséges több mint 1 milliárd forintot, így pedig el is indulhatott tavaly év végén, idén év elején a munka a BMSK Zrt. beruházásában, a békéscsabai Galéria Invest Kft. kivitelezésében.

Jelezte, immár elérték a leendő legmagasabb pontot 4,5 méteres magasságban az építkezés során a szakemberek, ezért tarthattak bokréta ünnepséget. Sorolta: az 1300 négyzetméteres épületen belül lesz aula, női és férfi szociális blokk, amelyből elérhető az a tér, amelyben otthonra talál a 6x20x0,9 méteres tanmedence és a 15x25x1,9 méteres úszómedence. A létesítmény mellett 16 parkoló épül.

Fontosnak nevezte, hogy a kivitelezés időszakában is ad munkát a tanuszoda, valamint, hogy annak elkészültét követően állandó munkahelyek jönnek létre Sarkadon. Hangsúlyozta azt is, mennyire lényeges, hogy a gyerekek megtanulhatnak úszni, valamint, hogy a gyerekek mellett a felnőttek is lehetőséget kaphatnak arra, hogy mozgásban gazdag, egészséges életmódot folytassanak.

– Egy újabb gyöngyszemmel gazdagszik a tanuszoda révén Sarkad – összegezte a beruházás jelentőségét dr. Mokán István. Beszélt arról: immár arra is vannak elképzelések, hogy a tanuszoda környékét, akár a vendégházat, akár az üresen álló szomszédos területet miként fejlesszék tovább.

Az időkapszulát dr. Sipos Lajos, dr. Mokán István és dr. Kovács József helyezte el

Élhetőbbé, szebbé, jobbá válik a város

Az úszás az egyik legalapvetőbb és legösszetettebb sportág, az egészség megőrzésében rendkívül fontos. Így vitathatatlan, hogy mennyire lényeges a tanuszoda léte, hogy egy mennyire jelentős beruházás valósul meg jövő tavaszra Sarkadon – mondta dr. Sipos Lajos járási hivatalvezető. Hangsúlyozta: a tanuszoda révén élhetőbbé, szebbé, jobbá válik a város. Bízik benne, hogy kinevelhetnek majd benne tehetségeket, akár jövőbeli olimpikonokat.

Kiemelte: a kormányhivatal ügyfélbarát módon intézi a fejlesztések ügyeit, és partner a tanuszoda építésével kapcsolatban is.

Amikor megszületett a döntés a mindennapos testnevelésről, akkor határoztak arról is, hogy ennek meg kell teremteni az infrastrukturális feltételeit, és hogy legyen minden járásban tanuszoda – emlékeztetett dr. Kovács József országgyűlési képviselő, hangsúlyozva, a szavakat tettek követték, ezek alapján pedig tapasztalható a kormány elkötelezettsége. Füzesgyarmaton immár felépült, Sarkadon pedig jövő tavaszra elkészül a tanuszoda. Fontosnak nevezte, hogy a gyermekek közül minél többen tanulhassanak meg úszni, és hogy egészséges életmódot folytathassanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában