galériával/videóval

2021.10.05. 07:00

Elstartolt a csabai diákfieszta

Elstartolt az idei Garabonciás Napok Békéscsabán, hétfőn. Az este hét előtt megkezdett fáklyás felvonulás után a negyed kilences megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a nagyszabású rendezvény, a Szent István téren.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: Imre Gyorgy

A közel harminc esztendős, többnapos diákfiesztán évről évre fiatalok ezrei vesznek részt, a rendezvény programjai a város szinte minden pontján zajlanak: oktatási és kulturális színtereken, Békéscsaba főterén, közterein öt napon át. A programok reggel kezdődnek, délutánonként és esténként ingyenes előadásokon, könnyűzenei koncerteken, szabadegyetemen, előadói esteken és kampányprogramokon vehetnek részt a diákok.

Fotók: Imre György

A Csabai Garabonciás Napokon versenyek, vetélkedők is zajlanak. A szervezők közlése szerint a diákok több változatos kategóriában mérik össze tudásukat, ezek elsősorban egyéni szereplésen alapulnak, de vannak közöttük csapatversenyek is. A versenykategóriák zömében klasszikus művészeti ágakat ölelnek fel, ám akadnak extrém, ügyességi és sportvetélkedők is.

A rendezvény központi eleme a diákpolgármester-választás és az azt megelőző választási kampány.

A hétfő esti megnyitóünnepségen a város főterén összegyűlt fiatalokat Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte. A városvezető a rendezvény jelentőségét, különlegességét hangsúlyozta, külön megemlítve a diákpolgármester-jelölteket, kiemelve a rájuk váró feladatokat.

Herczeg Tamás úgy fogalmazott: tavasszal merült fel, hogy az idei rendezvény egyik fő csapásvonala „zöld” lesz. Mint elmondta, a Hatvanezer Fa Egyesület támogatásával olyan kampányrendezvények is lesznek, amelyekben környezeti fenntarthatósági feladatok (makkszedés, dűlőfásítás, fakataszter) is szerepelnek.

A köszöntők és nyitóbeszédek után a diákpolgármester-jelöltek mutatkoztak be: Budai Lili (Trefort)„, Csányi Huba (Belvár), Csete Medárd (Gészi), Kovács Ákos (Beg), Szántó Zalán (Andrássy), valamint Toszeczki Márk (Közgé), és Such Pál (Vízmű) mondott rövid és lelkesítő nyitóbeszédet a lelkes fiataloknak. Ezt követően koncert zárta a Csabai Garabonciás Napok első etapját.

Az elkövetkező napokban többféle program, feladat és közös kampányrendezvények várnak az iskolásokra.

Az esemény második napján kampányhappening, ezt követően sárkányhajó verseny, iskolai megemlékezés, környezeti fenntarthatósági feladatok, majd a fieszta negyedik napján diákpolgármester-választás, és az eredményhirdetés zárja az ország legnagyobbnak mondott középiskolás rendezvényét.

[embed]]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában