békéscsaba

2021.10.20. 17:25

Állami program segítségével védik meg a keresztényeket

A magyar kormány által indított Hungary Helps Program kettős célt fogalmazott meg: megvédeni az üldözött keresztényeket és ezzel a keresztény kultúrkört, valamint szolidaritást vállalva helybe vinni a segítséget és így megelőzni a migrációt – ismertette Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, valamint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a szerdán Békéscsabán tartott sajtóbeszélgetésen.

L. B.

20211020 Békéscsaba Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Azbej Tristan államtitkár beszélt a Hungary Helps Programról. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Amikor Magyarország segít a Közel-Keleten és Afrikában, akkor nemcsak egy nagyvonalú felajánlást tesz, hanem a migráció megelőzéséhez is hozzájárul – hangsúlyozta a Miniszterelnökség államtitkára.

Azbej Tristan elmondta,

az elmúlt négy évben több milliárd forintból megvalósuló állami program révén félmillió ember helyben maradását segítették elő.

Szerdán Békéscsabán egyházi vezetőkkel, valamint az evangélikus gimnáziumban végzős diákokkal is találkozott.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Azbej Tristan államtitkár beszélt a Hungary Helps Programról /Fotó: Imre György/

Nekik is elmondta:

a Közel-Keleten és Afrikában, illetve Ázsia bizonyos részein több mint 300 millió embert érint a keresztényüldözés, ennyi embert ér hátrányos megkülönböztetés vagy fenyeget terrorveszély.

Naponta tizenkét ember veszti életét azért, mert keresztény. Kiemelte: erről kellene szólnia a fórumoknak, amikor az alapvető emberi jogokról beszélnek.

– Ugyanakkor semmilyen üldöztetésre nem jelent megoldást a migráció. Azt kell lehetővé tenni, hogy ők helyben, a lakóhelyükhöz legközelebbi biztonságos zónában maradhassanak – folytatta az államtitkár.

Azbej Tristán kiemelte,

a magyar kormány volt az első, amely programot indított ennek érdekében, az első szövetségesei között volt az Amerikai Egyesült Államok és Lengyelország.

A kormány hazai partnere az összes történelmi egyház, amelyekkel például iskolát építettek Irakban, klinikát Nigériában, de segítettek szíriai és libanoni menekülteket is.

Újjáépítették a lerombolt ősi keresztény települést

Srí Lankára egy terrortámadás, Libanonba pedig egy ipari katasztrófa után juttattak el gyorssegélyt – részletezte az államtitkár. Azbej Tristán sorolta, a szülőföldhöz legközelebbi térségben megfelelő egészségügyi ellátáshoz, lakhatáshoz, oktatáshoz juttattak iraki, szíriai, libanoni menekülteket.

A rendelkezésre álló keret nagy részét újjáépítésre fordították. Példaként hozta fel az Irakban, a Ninivei-fennsíkon található ősi keresztény települést, Tell-Aszkufot, amit teljesen lerombolt az Iszlám Állam. Magyar támogatásból ezt újjáépítették, az 1300-ból ezer család vissza is tért, és a helyiek – mint fogalmazott, megható üzenetként – elnevezték a települést a Tell-Aszkuf mellé Magyarország leányának is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában