döntés

2021.09.30. 15:33

Újabb fejlesztéseket készítenek elő Gyulán

Mintegy 12 millió forintot biztosít a gyulai járásra vonatkozó úgynevezett Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) és a kapcsolódó megalapozó vizsgálat elkészítéséhez a gyulai önkormányzat – erről a helyi képviselő-testület döntött a csütörtök délelőtti ülésén.

P. G.

20210624 Gyula Testületi ülés a városházán Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap képen: dr Csige Károly jegyző, dr Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert alpolgármester

Fotó: Bencsik Ádám

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, új uniós ciklus kezdődött idén, új fejlesztési források és programok állnak majd rendelkezésre. – Azok eléréséhez szükség van az Integrált Településfejlesztési Stratégia és a megalapozó vizsgálat elkészítésére – tette hozzá. Ehhez 12 millió 141 ezer forintos forrást kell biztosítani, ugyanakkor ha a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz vonatkozó felhívására beadott pályázatuk eredményes lesz, akkor ez az összeg elszámolhatóvá válik, azt visszapótolják a költségvetésbe. A szakmai anyag elkészítése érdekében előzetes közbeszerzési eljárás keretében már kiválasztották a munkát elvégző céget.

Dr. Csige Gábor jegyző, dr. Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert alpolgármester /Korábbi felvétel/

Kónya István alpolgármester, megyei közgyűlési tanácsnok megerősítette, az ITS jelenti az alapját a TOP Plusz források lehívásának. Az eleki, kétegyházi és lőkösházi képviselő-testületek már elfogadták az együttműködési megállapodást a stratégia elkészítéséről. Kitért arra, hogy szeptember 24-én a kormány elfogadta a Békés Megyei Integrált Területi Programot, ami tartalmazza, hogy a megyének a TOP Plusz keretén belül valamivel több mint 86 milliárd forint forrást biztosítanak. A gyulai járásban a települések 7,9 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésekre, amihez jön még nagyságrendileg közel 900 millió forintos forrás, amelyből a Magyar Közút valósíthat meg beruházásokat. Így a járásban több mint 8,8 milliárd forintot nevesítettek. – Az összeg lehívásához kiváló pályázatokra is szükség lesz – hangsúlyozta Kónya István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában