tanácsok

2021.09.16. 13:39

Nehezen belátható kereszteződések nehezítik a közlekedést Békéscsabán

Békéscsabán több olyan kereszteződés van, amelyet a sofőrök nem látnak rendesen be a bokrok, a virágok és a fák miatt. A témával kapcsolatban felkerestünk egy autós oktatót is, hogy ilyen esetben milyen tanácsokkal tudják ellátni a sofőröket.

T. N.

20210828 Békéscsaba Közlekedés: Nehezen belátható kereszteződés. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Békéscsabán, a Bajza utcában is találhatunk olyan útkereszteződést, amelynél hosszú perceket is időzhetünk. Ugyanis a védett úton közlekedő nincs tekintettel arra, hogy milyen hosszú sor alakulhat ki az elsőbbségadásra kötelezett autóstársainál. A KRESZ-könyvből csak a szabályokat sajátíthattuk el, de ezeket a gyakorlatba átültetni nem egyszerű.

Baracsi Lajos, a Trend Autós és Motoros Iskola szakoktatója elmondta, hogy a lámpa nélküli, nehezen belátható kereszteződésekben a kezdő sofőrök el vannak veszve, hiszen ők még nem tudják a figyelmüket úgy szétszórni, mint egy tapasztaltabb vezető.

Fotó: Bencsik Ádám

– Ilyen esetben mindig fokozott óvatosságot kérünk a tanulótól. Fontos, hogy nagyon lassan haladjon előre addig, amíg nem lát, még akkor is, ha ez egy minimális kereszteződésbe való behajtást jelent. Ha balra kíván kanyarodni, akkor kiemelten figyeljen a jobbról érkező forgalomra, amennyiben nem érkezik arról senki, akkor óvatosan guruljon előrébb. Azonban, ha balról érkező forgalmat lát, nyugodtan álljon meg, még akkor is, ha ezzel sávváltásra kényszeríti az érkező autóst. Egy hirtelen kiugrás ebben az esetben sokkal veszélyesebb lenne – részletezte.

Az oktató hozzátette, hogy a tanulók – a vizsgadrukk miatt – csak a biztosra mennek rá, így egy kicsit feltartják a forgalmat.

A beláthatatlan kereszteződések kapcsán Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy az útfelügyelő folyamatosan ellenőrzi a városi utakat, az útkategóriáknak megfelelő gyakorisággal.

– A helyszíni bejárás során tapasztalt hiányosságokat jelzi a feladatért felelős kollégának, aki annak elhárítását megrendeli a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft-től. Ezen kívül több esetben érkezik jelzés a rendőrségtől, tűzoltóságtól, mentőktől, valamint gyakran kapunk észrevételeket a lakosságtól is. Minden egyes esetben a bejelentést követően az útellenőr megtekinti a helyszínt és alapos szakmai vizsgálatot követően dönt a beavatkozás mértékéről – mondta el a polgármester.

A lakosságnak a városi honlapon megtalálható közterületi hibabejelentőn van lehetősége jelezni a problémákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában