galériával

2021.09.01. 17:29

Megújultak a román nemzetiségi általános iskolák a megyében

Szerdán délelőtt a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium új sportpályáját, nem sokra rá pedig az Eleki Román Általános Iskola új épületét vehették birtokba az intézmények növendékei.

Hírlap-összeállítás

Fotó: LP6DMK2

Gyulán szerdán tartották a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanévnyitó ünnepségét, amelynek keretében átadták az intézmény új sportpályáját.

Czeglédiné Gurzó Mária intézményvezető elmondta, hármas ünnepségük van, hiszen egyszerre nyitják meg az új tanévet, ünneplik a román nyelvet, valamint adják át az új sportpályájukat. Majd külön köszöntötte Soltész Miklóst, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt, akiről elmondta, minden érkezésével gyarapítja intézményüket.

Legutóbb két éve egy 50 millió forintos támogatással érkezett, amiből az aula mennyezetét újították fel, most pedig újabb 45 millió forintos támogatás átadására érkezett, ebből pedig egy új sportpálya épülhetett náluk.

Utóbbiakért köszönetet mondott továbbá Kovács József orszéggyűlési képviselőnek és a gyulai városvezetésnek, akik ugyan nem fenntartóik, mégis mindig segítik az iskola gyarapodását.

Soltész Miklós tanévnyitó beszédében elhangzott, fontos, hogy olyan háttere legyen a magyarországi románságnak, amely mögött áll Gyula esetében például a román óvoda, általános iskola és gimnázium. Egy intézmény, ami azt a következő generációt neveli, amelynek tagjai tovább erősítik a nemzetek közötti jó kapcsolatot.

Hozzátette, ezért Magyarország kormánya az elmúlt években többek között Kovács József országgyűlési képviselővel, Kreszta Trajánnal, a magyar Országgyűlés román nemzetiségi szószólójával és az oktatási intézmények vezetőivel közösen összefogva erősítette a román nemzetiségi iskolák építését, beruházását és törekvéseit.

A tanévnyitó és az első osztályosok bemutatkozása után következett a sportpálya átadása, amit Siluan Mănuilă, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke áldott meg, majd a szalagvágás után néhány diák az államtitkárral együtt próbálta ki.

Eleken a helyi román általános iskola új épületének átadóján

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára bejelentette, hogy a kormány jövőre 50 millió forinttal megemeli a nemzetiségi civil szervezetek számára elérhető pályázati keretösszeget.

Így összesen 500 millió forint támogatás áll majd a rendelkezésükre. Hozzátette, ezek a pályázatok már szeptember elsejétől elérhetőek a szervezetek számára.

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke hangsúlyozta, a több mint másfél milliárd forint fejlesztési forrás, melyet az elmúlt években a román önkormányzat kapott, lehetővé tette, hogy az oktatási intézményeik infrastrukturális helyzete nagymértékben javuljon. Kiemelte,

az eleki román nemzetiségi általános iskolát 105 millió forint kormányzati támogatásból újították fel.

A rendelkezésre álló összegből megvásárolták az épület alsó szintjét a gyulai Coop-Áfésztól, két tanterem, egy egyéni fejlesztőszobát, egy multifunkcionális oktató teret, egy lány és egy fiú vizesblokkot alakítottak ki. Emellett felújították a villamos- és vízhálózatot, a fűtési rendszert, illetve az új épületrészből az udvaron található tornaterembe való átjárást is megoldották.

Seres Sándor, az Eleki Román Ortodox Kápolna parókusa megszentelte az Eleki Román Általános Iskola új épületrészét /Fotók: Lehoczky Péter/

Kreszta Traján, az Országgyűlés román nemzetiségi szószólója elmondta, amióta 2010-ben létrejött a román nemzetiségi képviselet a parlamentben, az általuk átvett intézményekben ötszörösére nőtt a támogatás összege, azóta pedig a létesítmények tulajdonjogát is megkapták.

Végül Szelezsán György, a település első embere örömét fejezte ki, hogy míg pár évvel ezelőtt megszűnni látszott az iskola, idén már háromszoros létszámmal kezdik meg a diákok a tanévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában