Borlovagok / Galériával

2021.09.20. 11:14

Lovagi, bírói és tanácsosi címeket adtak át a csabai ceremónián

Isten és a bor dicsőségét hirdetik a jövőben is az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje Békéscsabai Lovagi Székének hétvégén előléptetett tagjai. A ceremóniát a megyeszékhelyi evangélikus nagytemplomban tartották. Ide a lovagrend tagjai a marsall irányításával vonultak fel a szabályzatukban előírt alakzatban, ruházatban és jelképekkel.

Ny. L.

Fotó: Szentmiklossy Laszlo

Az Úr asztala elé szólított jelöltek avatásában a rend szablyájával Pammer István országos elnök, Verasztó János evangélikus lelkész és Gorcsa György görögkatolikus pap vett részt. Dzurek Sándor borlovagi, Laurinyecz László borbírói, Winterné Szlávik Ilona és Mayerhoffer Miklós bortanácsosi címet vehetett át.

– Nálunk a ranglétrának négy lépcsőfoka van, az első a rendi tag, vagyis a hospes, hölgyek esetében a hospita – hangsúlyozta a békéscsabai Jákób István, a dél-alföldi régió vezetője.– Ezt követi a bortanácsos, a borbíró és borlovag, hölgyeknél bordáma. Mindegyikhez megfelelő öltözet és jelvények tartoznak.

Az előléptetett tagok esküt tettek, hogy a rend előírásait megtartják, Isten őket úgy segélje. Körbehordozták a lovagi kupát, az előzőleg megáldott borból mindenki kortyolt, valamint átadták az adott címet igazoló oklevelet. Az ünnepség végén a Békés Megyei Károlyi-huszár egyesület tagjai díszlövésekkel tisztelegtek a borrend tagjai előtt.

– Tizenkét éve vettek fel a szervezetbe, nagy megtiszteltetés, hogy most borlovag lehettem, egyben ez nagyobb felelősséggel jár, hasonlóan a békéscsabai lovagi szék vezetéséhez – hangsúlyozta Dzurek Sándor. – Jó ehhez a csapathoz tartozni, havonta legalább egyszer találkozunk. Márton napkor a libasült mellett ízleljük az új rozébort, december 27-én pedig a János-áldás keretében megszentelik italainkat. A hagyományok őrzését, a minőségi borok mértékletes fogyasztását, az egészségben betöltött szerepét egyaránt hirdetjük.

Dzurek Sándor kitért arra, a jó borok népszerűsítése mellett a jótékonyság, az adakozás is kiemelt helyet foglal el tevékenységükben. Karácsony előtt műsorral, finom süteményekkel és jóízű nedűkkel érkeznek minden évben a Békéscsabai Evangélikus Szeretetotthonba. Sajnos, ez tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Ételosztásokat is tartottak a rászorulók javára.

Jákób István kitért arra, a lovagrend a kulturális és a társasági területen tevékenykedik, függetlenül a felekezeti, a politikai, a gazdasági és az érdeklődési hovatartozástól. Céljuk a Kárpát-medencei borok méltatása és ismertetése, a borászati kultúra, a vele összefüggő területek ápolása. Segítséget nyújtanak a tudományos kutatásban, ennek összegzésében és a tájékoztatásban. Azon munkálkodnak, hogy a bornak a társadalomban betöltött szerepét emeljék.

Végzett borajánlóként is dolgozik

Jákób István okleveles borajánló is, így számos borvacsorán dolgozik, mint sommelier. Barátai révén talált rá az Európai Borlovagok Magyarországi Rendjére.

– Tetszett, hogy a minőségi nedűket népszerűsítik, valamint jótékonysági akciókat szerveznek, bonyolítanak le – mondta. –Ez az én szívemhez, mentalitásomhoz is közel áll, így a szükséges lépcsőfokokat megtéve lettem borlovag. Fehérből a chardonnay, vörösből a bordeaux-i háziasítás, vagyis a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot cuvée-je áll legközelebb az ízlésemhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában