Koronavírus Békésben

2021.09.20. 11:08

Koronavírus: így áll Békés megye a járvány elleni harcban

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az utóbbi hetekben egyre többet mutat. Ez is azt jelenti, hogy a koronavírus még mindig jelen van Békésben is. Meghoztuk az elmúlt hét nap adatait.

N. T.

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

Júniusban, a koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengésekor naponta átlagosan négy új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, miközben júliusban és augusztusban átlagosan másfelet. Ehhez képest az elmúlt időszakban, szeptember első három hetében naponta átlagosan hat-hét esetet regisztráltak.

Érdemes visszatekinteni az egy évvel ezelőtti helyzetre. Tavaly szeptemberben 274-nel nőtt a járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, ami napi átlagban 9 esetet jelentett. Utána fel is futott a második hullám, októberben immár naponta átlagosan 35 esetet jelentettek. Később, novemberben és decemberben ért csúcsára a második hullám, majd a januári és februári lecsengés után a harmadik hullám tombolt márciusban és áprilisban, májusban pedig csillapodott.

Békés megyében az elmúlt napokban az országosan ismertté vált esetek 2-4 százalékát regisztrálták. Mivel a térségben hazánk lakosságának nagyjából 3 százaléka él, kijelenthető, hogy az országosnak megfelelő a Békés megyei helyzet. A járvány tavalyi kezdete óta országosan 810 ezer, azon belül a térségben eddig több mint 22 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Zala, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékhez hasonlóan az egyik legjobb mutatóval Békés megye rendelkezik.

Mit mutatnak a legfrissebb adatok?

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a hétvégi, összesített adatok alapján a beoltottak száma 5 859 814, közülük 5 571 043 fő már a második oltását is megkapta, 612 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Mint megírtuk, a 36. héten is vizsgálták országszerte a szennyvizet. A vizsgált városok többségében (14 helyen) továbbra is alacsony volt a vírus-koncentráció, az adatok alapján Békéscsaba is ebbe a tartományba esett.

Heti vizsgálatunkhoz a koronavirus.gov.hu honlapjáról kölcsönöztük az adatokat. Az első tábla a Békés megyei fertőzöttek számát, valamint annak emelkedését mutatja napi bontásban.

Második vizsgálatunk során az országos statisztikákat néztük meg közelebbről. Ezen az táblán a fertőzöttek, valamint az elhunyt betegek számát láthatjuk.

Infografikánkat animálva is megtekintheti:

[video width="800" height="2000" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2021/09/2125524Alcimsorhozzaadasa17.mp4" poster="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2021/09/2125473Alcimsorhozzaadasa33.jpg" loop="true" autoplay="true"][/video]

Továbbra is kérhető az oltás

A hivatalos tájékoztató oldalon hangsúlyozták: a delta vírusmutáns több európai országban és immár itthon is terjed. Az oltás azonban működik, minden más védekezési módszernél hatékonyabb. A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A magyarok többsége regisztrált védőoltásra és fel is vette azt. Az oltatlanok továbbra is jelentkezhetnek a vakcinára, a regisztrációt követően a háziorvosnál és az interneten is lehet időpontot foglalni.

 

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/orszag-vilag/5-millio-860-ezer-a-beoltott-1072-az-uj-fertozott-elhunyt-13-beteg-4341443/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában