Brüsszeli aranycsillag

2021.09.14. 17:29

Ismét bearanyozták a Gyulahús nevét

Brüsszeli aranycsillagot érdemelt ki a Gyulai-Royal szarvassonka, míg a Gyulai Medvehagymás Sertésmájas Érték és Minőség díjas lett – jelentette be dr. Görgényi Ernő polgármester és Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója az elismerésekkel kapcsolatos kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

Papp Gábor

/Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, cégük évek óta folyamatosan törekszik arra, hogy új termékekkel jelenjen meg a piacon: – Indokolja mindezt a fogyasztói igények folyamatosan változása, illetve természetesen célként jelöltük meg, hogy a Gyulahús piaci súlyát a belföldi és az exportpiacokon egyaránt növeljük – tette hozzá. A szakember kiemelte, idén két termékük is rangos elismerésben részesült.

– A brüsszeli székhelyű Nemzetköz Íz és Minőség Intézet aranycsillaggal jutalmazta a Gyulai-Royal szeletelt szarvassonkát, a zsűri a „Very Good Taste”, a nagyon jó ízű termék kategóriába sorolta a terméket, ami nemzetközi szinten is komoly elismerés – fogalmazott Daka Zsolt. Mint megtudtuk, az intézet az egyetlen olyan nemzetközi szervezet Európában, amely vakteszttel, az illat, az íz, a megjelenés, valamint az összbenyomás alapján súlyozott matematikai átlaggal számolt bírálati eredmény szerint értékeli a termékeket. A szarvassonka ennek alapján érdemelte ki az aranycsillagot.

Daka Zsolt és dr Görgényi Ernő

– Másik új büszkeségünk az Érték és Minőség Díjjal elismert Gyulai Medvehagymás Sertésmájas – tette hozzá Daka Zsolt.

Utóbbi terméket, a medvehagyma, mint divatos fűszernövény hozzáadásával, ugyancsak a változó fogyasztói igények miatt fejlesztették ki. Az ügyvezető igazgató kiemelte, a termék glutén- és laktózmentes, így a táplálékintoleranciában szenvedők is fogyaszthatják. Az eredeti májashoz képest a fűszer használata mellett némileg csökkentették a termék sótartalmát. Daka Zsolt elmondta, bíznak abban, hogy a medvehagyma ízvilágával új fogyasztókat is elérnek. A fűszernövényről érdemes tudni, hogy vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatással rendelkezik.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a mostani sikerek előzményei 2010-ig nyúlnak vissza, amikor az új Orbán-kormány, majd azt követően új gyulai önkormányzat megalakulásával egy új gazdaságfilozófia érvényesítése kezdődött el a városban: – Ennek egyik jellemzője az értékek megőrzése és továbbfejlesztése. A változásnak köszönhetően a rendszerváltozás óta először fordult elő, hogy amikor egy gyulai vállalat tönkrement, elindult a felszámolása, akkor nem hagyták ebek harmincadjára.

– Ehelyett összefogtunk a kormánnyal, összefogtunk a szakmával, és újjászerveztük a gyulai húsipart – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. Hozzátette, a cégnél évről évre olyan termékeket fejlesztenek ki, amelyekkel hazai és nemzetközi elismerésekre tesznek szert, s tovább öregbítik a gyulai húsipar hazai és nemzetközi hírnevét. – Idén pedig ismét egy-egy hazai és nemzetközi rangos elismeréssel juttatták kifejezésre, hogy mennyire magas szintű munka folyik a gyulai húsiparban, és milyen kiváló termékek készülnek.

/Fotó: Bencsik Ádám/

Összefogás hozta meg a sikert

Dr. Görgényi Ernő emlékeztetett arra, hogy 2012 végén döntött úgy az Orbán-kormány, hogy a gyulai önkormányzat számára 1,8 milliárd forintot biztosít gazdaságfejlesztésre. A képviselő-testület pedig az Alaptörvényben biztosított autonóm döntéshozatali jogkörénél fogva azt a határozatot hozta, hogy az összeg nagy részéből, 1,7 milliárd forintból újjászervezi a gyulai húsipart.

Ezután megalapították a Gyulahús Kft.-t, átvették a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát dolgozóit, és megvásárolták a felszámolótól a húskombinát teljes vagyonát. Az új cég már 2013-tól, az első évtől eredményesen gazdálkodik. Önkormányzat azóta sosem vonta el a társaságtól a nyereséget, egyetlen évben sem vettek fel osztalékot, hanem az összeget a cégnél, az eredménytartalékban hagyták, amelyből a társaság az elmúlt években 1,5 milliárd forint összegű fejlesztéseket hajthatott végre. A beruházásoknak köszönhetően modern gépeket szereztek be, amelyeknek köszönhetően még korszerűbben, még hatékonyabban, még egészségesebb élelmiszereket tudnak gyártani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában