Galériával

2021.09.24. 17:25

Haditornát rendeztek a csabai repülőtéren

Akadálypályák, lövészet, gránátdobás, fegyver szét- és összeszerelés – többek közt ilyen feladatokban vettek részt azok a fiatalok, akik a 20. békéscsabai honvédelmi haditornán méretették meg magukat. A repülőtéren megrendezett eseményen általános és középiskolás diákok vettek részt. A győztes csapat az országos haditornán képviseli majd Békés megyét.

Busi Ottó

20210924 Békéscsaba.Reptéren rendezték meg a középiskolásoknak a haditornát. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Honvédelmi haditornát rendeztek a csabai reptéren pénteken. A reggeli megnyitón dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében hangsúlyozta: a megmérettetés egy csapatverseny, mely az egységben való gondolkodást erősíti, az egyént rendeli alá a csoportnak, és fegyelemre, valamint kitartásra nevel. – Ha valaki lemarad, a csapathoz kell igazítani, ha valaki előremegy, vissza kell húzni. Csak csapatban tudtok győzni, ez ebben a versenyben a legszebb – emelte ki. A főigazgató megjegyezte, a tornán nincsenek vesztesek, ugyanis az ott gyűjtött tapasztalatok egy életen át elkísérik a résztvevőket.

Összesen 31 csapat mérkőzött meg az idei haditornán /Fotó: Imre György/

A megnyitó után a fiatalok a beosztásuknak megfelelő feladatokhoz siettek. A csapatok szerte a megyéből érkeztek, fiúk, lányok vegyesen. Mint Braun Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 14. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője elmondta, összesen 31 formáció vesz részt a tornán, 16 középiskolás és 15 általános iskolás csapat mérkőzik meg. A megmérettetések közt elméleti és gyakorlati feladatokat kellett teljesíteni, ez utóbbiak közül az egyik legnépszerűbbnek a fegyver szét- és összeszerelés bizonyult. De emellett volt elsősegélynyújtás, kézigránát-dobás, távbecslés, légpuskalövészet, honvédelmi totó, akadálypálya, és íjászat, valamint airsoft is.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy főként a mozgásos feladatok tetszenek a fiataloknak, ezeket jelölték meg a legtöbben a fiatalok közül. A 11. osztályos Bence és László a Közgéből érkezett, az iskolában, barátoktól hallottak a tornáról, illetve Bence családjában van tartalékos katona, így ez is motiváló volt számára. Elmondták, nagyjából tudták, milyen feladatokra számíthatnak, előzetesen már érdeklődtek mindezek felől, legjobban a fegyver szét- és összeszerelést várták.

Mint megtudtuk a Békés megyei győztes csapat a későbbi országos döntőben vehet majd részt, a megmérettetés fő célja pedig a honvédelmi nevelés: az, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a honvédelem ügyéhez.

A felnőttek is gyakorlatoznak

A mostani haditorna után egy héttel később, október első három napján újra a sereg kezd gyakorlatozni a reptéren és környékén. Mint megtudtuk, „Sárgarigók vonulása” megnevezéssel, országos és nemzetközi szintű járőrversenyt rendez a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalja a békéscsabai reptéren és Pósteleken. Lipták József alezredes, a zászlóalj parancsnoka kiemelte, a rendezvényen a mostanival ellentétben nem a fiatalabb, hanem a felnőtt korosztály vesz részt: jellemzően tartalékos, fegyveres katonák jelenlétére lehet számítani a térségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában