Galériával

2021.09.25. 11:45

Gazdag volt a falunap Gádoroson

Gazdag falunapi programmal lepte meg az önkormányzat idén is a község lakosait, az elszármazottakat, a testértelepülési delegációt, a környék településeiről érkezőket a hét végén. Pénteken ünnepséggel, díszpolgári cím átadásával és a gyermekorvosi rendelő felavatásával vette kezdetét a rendezvénysorozat.

Csete Ilona

195 éve, hogy a tatárjárás idején elpusztult település helyére érkeztek új lakók és újra benépesült a pusztaság, ami később Bánfalva, majd Gádoros néven lett ismert – emlékeztetett dr. Szilágyi Tibor polgármester a megnyitón.

Felidézte, milyen szorgalmas elődök jó példáját követi a hálás utókor, a fejlődés nem állhat meg, az önkormányzat folyamatosan pályázik, forrásokat biztosít, hogy az intézményeit, útjait, köztereit megújíthassa. Közös erővel élhetőbbé, jobbá kívánják tenni Gádorost.

Pörneki Istvánné dr. Szilágyi Tibortól vette át a díszpolgári címet /Fotók: Csete Ilona/

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke személyes kötődésén túl arról beszélt, ezen a hajdan elvadult pusztaságon a betelepültek képesek voltak az újrakezdésre. A gyökereikre büszke gádorosiak követik szorgalmukkal, kitartásukkal a jó példát.

A torjai testvértelepülési kapcsolatok ápolása mellett Békés és Kovászna megyék együttműködéséről is szólt az elnök, majd elismeréseket adtak át. Elsőként köszöntötte a polgármester az újszülötteket, akiknek neve felkerült az életfára örök emlékül az eljövendő nemzedékek számára.

Dr. Daragus Attila, Torja polgármestere, dr. Szilágyi Tibor és Zalai Mihály avatta fel az orvosi rendelőt.

– Nagy örömömre szolgál, hogy idén 33 kisfiút és kislányt üdvözölhetünk. Ők vették át az önkormányzat jelképes ajándékát – mondta dr. Szilágyi Tibor, aki köszöntötte Gádoros legidősebb polgárát, Herbszt Józsefnét és a legidősebb házaspárt, Hargitai Sándort és feleségét, Jávorcsik Margitot.

Gádoros Díszpolgára címet adott át a polgármester Pörneki Istvánné nyugalmazott pedagógusnak, aki megható szavakkal idézte fel azt a 42 évet, amire még sok gádorosi is jó szívvel emlékezik. Majd a hagyományokhoz híven az idei évben is 5 ingatlan tulajdonosát jutalmazták meg a Virágos, rendezett porta díjjal.

Modern lett az épület

Sokan részesei voltak a pénteki ünnepségnek, a térről átvonultak a gyermekorvosi rendelőhöz. A Magyar Falu Program keretében átadott beruházással az épület (rendelő és szolgálati lakás) kívül s belül megújulhatott. A nettó 43 millió forintos beruházás során akadálymentesítés, energetikai felújítás és modern orvosi ellátáshoz szükséges eszközbeszerzés is történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában