egészségügyi biztonság

2021.09.29. 18:09

Félautomata defibrillátor került Gyulaváriba

Félautomata defibrillátort és a helyi ügyeleti autó új megkülönböztető hang- és fényjelzéseit adták át szerda délután Gyulán, a Gyulavári kastélyban.

P. G.

Dr. Abdrulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány elnöke elmondta, mind a helyi önkormányzat, mind az alapítvány kiemelten fontosnak tartja a helyi lakosság egészségét. Mint kiemelte, a félautomata defibrillátort a gyulavári részönkormányzattal közösen szerezték be.

– Ebben a városrészben, Gyulaváriban még nem állt rendelkezésre ilyen eszköz, ami mostantól a nap 24 órájában elérhető a lakosság számára – tette hozzá a szakember. Kitért arra, hogy a berendezés megvásárlását dr. Fehér László háziorvos kezdeményezte, az alapítvány kuratóriuma pedig egységesen támogatta az elképzelést.

Dr. Fehér László, Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, dr. Görgényi Ernő és dr. Kovács József adta át Szabó Károlynak és a gyulavári Szép Alkony Idősek Otthonát működtető Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye intézményvezetőjének, Kiss Szabolcsnak a készüléket.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed emellett szólt arról, hogy a városi ügyeleti autóban elavult a megkülönböztető hang- és a fényjelzés, ezért a gyulai önkormányzat és az alapítvány közösen újat szerzett be.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő felidézte, hogy az 1980-as években még nagyon kevés defibrillátor állt rendelkezésre, azóta az egészségügyi ellátás komoly fejlődésen ment keresztül. – Olyan félautomata készülékről van szó, amelyet megfelelő képzést követően a laikusok is teljesen biztonságosan tudnak használni – fogalmazott.

Molnár Dániel mentőtiszt mutatta be a defibrillátor használatát.

Dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, önkormányzatuk elkötelezett az egészségügy fejlesztése, így a defibrillátorok számának gyarapításában is. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években önerőből vásároltak ilyen eszközt a Coronella Orvosi Centrumba, a Bocskai utcai háziorvosi centrumba, a Zöldkereszt rendelőbe és a polgármesteri hivatal épületében is elérhető ennek köszönhetően az eszköz. Nagyon fontosnak nevezte, hogy Gyulaváriba is került ilyen berendezés.

Szabó Károly önkormányzati képviselő elmondta, régen szerették volna, hogy Gyulaváriban is legyen defibrillátor, ami erősíti a biztonságérzetet. Kiemelte, a készülék nem az orvosi rendelőben, hanem a 24 órában működő Szép Alkony Idősek Otthonában lesz elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában