Facsemetéket ment

2021.09.08. 19:38

Ezentúl a természetért indul csatába a tűzoltóautó Békéscsabán

Tűzoltóautóval végzi tovább zöldítő munkáját a Hatvanezer Fa Békéscsabán Egyesület. A napokban ékezett Budaörsről Mezőmegyerre a közösség új szerzeménye, az 1985-ös gyártmányú Steyr 791. A tervek szerint már a hétvégén bevetik a 2000 liternyi víz szállítására is alkalmas járművet.

Vágvölgyi Nóra

20210907 Mezőmegyer Tűzoltó autóval bővült a 60 ezer fa egyesület a képen Poliák Pál vezető fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Poliák Pál, a Hatvanezer Fa Békéscsabán Egyesület alelnöke elmondta, az egyesület tagjai az indulás óta gondolkodtak egy olyan jármű beszerzésén, amellyel a csapatot, a szerszámokat és a vizet is el tudják szállítani.

– Kezdetben műhelykocsikat, katonai nagy autókat nézegettem. Majd az idei forró nyár, a rendkívüli szárazság miatt a vízszállítás kérdése ismét előtérbe került a közösségen belül. Ezért újra keresésbe fogtunk. Egy, a csapatot, a vizet, illetve a rengeteg eszközt szállítani képes járművet kerestünk, amely ha kell, a terepen is elboldogul – avatott be minket az egyesület alelnöke.

Poliák Pál mutatta meg a Steyr 791-es tűzoltókocsit, amivel mostantól locsolni fognak /Fotó: Bencsik Ádám/

Először gyűjtésbe fogtak, felkerestek több olyan helyi vállalkozót, akik már korábban is támogatták az egyesületet, de mellettük a magánszemélyek, az önkéntesek, az egyesület tagjai is az ügy mellé álltak. – Másfél hónap alatt összegyűlt az autóra a pénz, már csak elkölteni kellett. Ekkor akadtunk a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület birtokában lévő Steyr 791 4x4-re. Az 1985-ben gyártott járművet tizenkét évvel ezelőtt hozták Ausztriából, azóta 41 300 kilométert futott, nagyrészt szertárban állt – ismertette Poliák Pál.

Miután több, a tehergépek világában jártas ember és tűzoltók véleményét kikérték, illetve Poliák Pál is többször kipróbálta a gépjárművet, a megvétel mellett döntöttek.

– Vasárnap hoztuk el Budaörsről az egyesület egyik állandó aktivistájával, Nagypál Attilával a tűzoltóautót. Jelenleg nálam áll a csarnokban. Kisebb átalakításokat végzünk még rajta a héten. Minden olyan jelzés, kiegészítő, ami a hatósági jellegére utal, megváltozik, lekerül róla. A feliratot, a kék lámpát levesszük, csak a színe marad piros. De az is meg fog változni jövőre, zöldre szeretnénk festeni – részletezte.

Hozzátette, az ülések mögött egy 2000 literes víztartály található, amelynek feltöltésével akár 200 facsemetét is meg lehet öntözni.

– Úgy tervezzük, hogy már a tűzoltóautó fedélzetén indulunk el vasárnap 6-7 fővel a csemetekertbe gazolni. Ők lesznek az elsők, akik élesben kipróbálhatják az autót. Itt az idő, hogy az a jármű, ami eddig embereket mentett, a természetért induljon csatába – fogalmazott az egyesület alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában