tévhitek

2021.09.26. 15:28

A környezeti kincsekhez vezetnek az ecsegfalvi vadászok

A természettől egyre inkább eltávolodó embereket szeretné visszavezetni környezeti kincseinkhez az Ecsegfalvi Kiskunsági Vadásztársaság – árulta el szeptember eleji rendezvényük kapcsán Oszlánczi Ignác. A társaság elnökétől megtudtuk, miként ismertetik meg a lakossággal tevékenységüket és oszlatják el a tévhiteket.

Vásári Erzsébet

Dankó Béla és Oszlánczi Ignác (balról a második) a közelmúltban megtartott, Ismerd meg Ecsegfalva növény- és állatvilágát című rendezvényen /Fotó: Jenei Péter/

Oszlánczi Ignác elmondta, vadásztársaságuk számára rendkívül fontos volt a szeptember elején megszervezett Ismerd meg Ecsegfalva növény- és állatvilágát című rendezvény – amelyről korábban már hírt adtunk –, hiszen keretében

lehetőségük nyílt arra, hogy közelebb vigyék a természetet az attól egyre távolodó emberekhez.

Ugyanakkor azért is pályáztak épp egy ilyen esemény lebonyolítására a Magyar Falu Program kiírásai közül, mert ahogy a nevükben is szerepel, lételemük a társaság, ennek megfelelően már korábban is terveztek családi napot, ami a pandémia miatt elmaradt. A nyertes pályázattal viszont be tudták pótolni. Ráadásul kiemelkedő sikerrel, hiszen több mint 700 ember vett részt programjaikon.

Dankó Béla és Oszlánczi Ignác (balról a második) a közelmúltban megtartott, Ismerd meg Ecsegfalva növény- és állatvilágát című rendezvényen /Fotó: Jenei Péter/

A vadásztársaság elnöke kifejtette, tapasztalataik szerint egyre inkább elszakadóban van a lakosság a természettől, ami a kisebb, természeti kincsek által körülvett településekre is igaz.

Ezért sokszor már a falvak lakóinak is meg kell mutatni, hogy milyen értékek vannak körülöttük.

A fent említett esemény épp erre volt alkalmas, hiszen benne volt a szórakozás, az ismeretterjesztés és a tanulás is egyaránt. Mindez főként a gyermekekre hangolva azért, hogy a közvetlen természeti környezetüket ismerve és szeretve nőjenek fel. Ez pedig akár a helyben maradásra is ösztönözheti őket. Hozzátette, a szervezésben sok támogatást kaptak a Körös-Maros Nemzeti Parktól és a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségétől (KHESZ) is, ami üzemeltet Ecsegfalva mellett egy halastavat, ahol ő maga is dolgozik halőrként 22 éve. Oszlánczi Ignác hangsúlyozta,

a vidéki élettel és főként a vadászattal kapcsolatban számos tévképzet létezik, amiket szeretnének ellensúlyozni az ilyen eseményeken és a hétköznapokban is.

Ezért vesznek részt és mutatkoznak be a helyi rendezvényeken, falunapokon mind a vadásztársasággal, mind pedig a KHESZ-szel. A lakossággal egyébként a vadgazdálkodásban vannak kapcsolatban napi szinten, ­illetve szoros az együttműködésük a helyi gazdákkal, akiknek termőföldjein is vadásznak. Nem véletlenül, hiszen a vadak azokat a növényeket eszik, amiket ők termelnek, ez pedig nagy létszámuk esetén komoly károkat okozhat. Tehát egyik fő feladatuk a vadak számának olyan szinten tartása, ami még nem okoz vadkárt.

A vadászat nem az öldöklésről szól, nem úri kedvtelés

Elárulta, a Covid-19 időszakában a nyúl szaporodott el leginkább térségükben, amire jobban oda kellett figyelniük. Valamint a vaddisznókat igyekeznek folyamatosan visszaszorítani, amire a Nébihtől kaptak utasítást a sertéspestis megakadályozása érdekében. Új kihívásaik közé tartozik továbbá az aranysakál elterjedése, ami veszélyezteti a meglévő honos vadállományt, tehát komoly odafigyelést igényel. Ennek kapcsán immár öt éve van egy jól működő közös programjuk a nemzeti parkkal, amiben egy koncepció mentén csapdáznak, illetve szorítják vissza a problémás ragadozó fajokat.

Végül visszatérve a vadgazdálkodásra elmondta, társaságuk az őz és a mezei nyúl balesetmentes vadászatában, valamint értékesítésének lebonyolításában tevékenykedik. Itt megjegyezte, még mindig sokan nem látják át a vadászat lényegét, ezért is gondolják azt, hogy lényege az öldöklés, illetve egyfajta úri kedvtelésnek fogják fel. Ezért számos feladatuk mellett azon dolgoznak, hogy megismertessék a vadászat lényegét, értelmét és fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában