törpeharcsa

2021.08.03. 19:56

Tízezrével halásszák ki az ivadékokat a Körösökön

Tízezrével kerülnek ki a törpeharcsa-ivadékok a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) vizeiből – erről a szövetség tájékoztatott Facebook-oldalán.

P. G.

Forrás: KHESZ/Facebook

A fiatal törpeharcsák bolyképző tulajdonságát kihasználva a társaság halőrei eddig hozzávetőlegesen 1–2 mázsa törpeharcsa-ivadéktól mente­sítették a KHESZ zárt vizeit a nyár folyamán.

Az őshonos halközösségekre fokozott veszélyt jelentő inváziós halfaj idén „kikelt” apró – ivarérett és tovább szaporodó állományt azonban már nem képző – utódai így tízezres nagyságrendben kerülnek ki a holtágak ökológiai rendszeréből, ami a téli, varsás szelektáló halászat mellett egy másik hatékony módja a törpeharcsa-állományok visszaszorításának. Az ivadékok begyűjtését a következő hetekben is folytatják, amíg a bolyok egyben maradása erre lehetőséget biztosít.

Az elmúlt napok egyik akciójának eredményeként fél mázsa törpeharcsa-ivadék került ki a Peresi-holtágból, ami sok-sok ezer „konkurenstől” szabadította meg a vízterület halközösségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában