mintaprojekt

2021.08.01. 15:29

Minden közösséget fogad a kondorosi népfőiskola

Közel egymilliárd forintos beruházással létesítenek népfőiskolát Kondoroson. A munkálatok már a jövő héten elkezdődnek. A katolikus egyház és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével valósul meg a Kárpát-medencében is példaértékű mintaprojekt.

Nyemcsok László

20210728 Kondoros Népfőiskola épül Kondoroson Hronyeczné Paczari Zsuzsanna Keller Panka Demcsakné Nagy Katalin Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője hangsúlyozta, már 2013-ban elindult egy közös gondolkodás a katolikus egyházzal, hogy amikor meglesz a kormányzati szándék, támogatás a népfőiskolákhoz, akkor Kondoros ne maradjon ki. Most eljött a tervek megvalósításának időszaka.

– A népfőiskolák szellemiségének egyik alappillére a keresztény gondolkodás, identitás

– emelte ki Závogyán Magdolna.

– A Kárpát-medencében 500 ilyen intézmény jön létre. Lesznek a kondorosihoz hasonlóan egyházi partnerségek, de együttműködünk sok helyen alapítványokkal, civil szervezetekkel, önkormányzatokkal is.

A közeljövőben bővülő kondorosi Műhely előtt (balról) Hronyeczné Paczári Zsuzsanna, Keller Panka munkatársak és Demcsákné Nagy Katalin intézményvezető /Fotó: Imre György/

Az ügyvezető kitért arra, adta magát, hogy egy használaton kívüli, a katolikus egyház tulajdonában, a városközpontban lévő épületben ifjúsági műhelyt hozzanak létre, és ezt bővítik tovább. Ahhoz viszont, hogy népfőiskolaként funkcionáljon a hely, szükség volt jóval nagyobb területre. Ezért az egyház megvásárolta a szomszédos ingatlant. Előírás ugyanis, hogy legalább 50 embernek kell szálláshelyet, sportolási lehetőséget, sátorozásra is alkalmas udvart, minimum melegítőkonyhát biztosítani. Emellett felnőtt- és továbbképzésekre alkalmas termeket kialakítani.

– A népfőiskolák között lesznek térségiek, tematikusak és járásiak, a kondorosi az utóbbi csoportba tartozik – ecsetelte Závogyán Magdolna.

– A katolikus egyházzal 50 éves használatról állapodtunk meg. A kormányzat ugyanis hosszú távon gondolkodik a népfőiskolák működtetésében.

Arany Gábor plébániai kormányzó kiemelte, elsősorban az egyházközség fiatalabb tagjai kezdeményezték, hogy a közösségi programoknak helyet biztosító, közkedvelt Műhely bővüljön.

– Ugyanakkor az idősebbek is élénk érdeklődést mutatnak, hogy mit jelent ez majd számukra, miként működik egy ilyen népfőiskola, lesznek-e nekik szóló programok – mondta Arany Gábor.

– Természetesen számukra és minden közösség számára nyitott lesz a hely, amit nem úgy kell elképzelni, mint egy zárt, közoktatási intézményt. Programokat lehet ide szervezni, klubok, szakkörök működhetnek, előadások, képzések lehetnek. A hozadéka az egyházközség számára a lelkisége, az erkölcsi tartalma. A közösségek alapértéke a szeretet, egymás segítése, az odafigyelés. Mindez biztosítéka is annak, hogy egy közösség ne csak ideig-óráig működjön. A népfőiskola a kultúra, a szellemi fejlődés lehetőségét is nyújtja majd. Az egyházközség tagjai is összejöhetnek itt, rendezvényeket tarthatnak. Helyi értékeket, nevezetességeket is feltárhatunk, bemutathatunk. Szóval, az épülés, szépülés jegyében dolgozunk együtt a továbbiakban is a Nemzeti Művelődési Intézettel.

Telt házzal működik vasárnaponként a gasztroszakkör

A kondorosi Műhely udvara vasárnaponként gasztroszak- körnek ad otthont. Jó példája ez is a közösségépítésnek, az ismeretszerzésnek, -átadásnak. Demcsákné Nagy Katalin, a Műhely vezetője elmondta, július 11-étől augusztus 8-áig Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakácstól tanulhatnak, vele együtt süthetnek-főzhetnek azok, akik jelentkeztek a programra. Ennek sikerességét mutatja, hogy telt házzal működik.

Demcsákné Nagy Katalin kitért arra, céljuk a konyhaművészet szeretetének és a főzés tudományának átadása, kellemes légkör és a csapatszellem kialakítása. Megtanulhatják a szakkör tagjai, hogy a természetes alapanyagokat, fűszereket milyen mennyiségben és minőségben használják főzés közben. Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere elmondta, a programsorozat első alkalmára meghívást kapott családjával együtt. Hangsúlyozta, Prohászka Béla irányításával jó hangulatban készültek a finomabbnál finomabb grillételek, és a bográcsban rotyogott a hungarikum gulyásleves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában