Gyula / galériával

2021.08.14. 15:29

Ismét benépesült az agility fővárosa

Látványos megnyitóval, remek teljesítményekkel és egy különleges esküvővel kezdődött el a Jubileumi XXV. Medivid Agility Kupa és XVI. ParAgility Kupa országos és nemzetközi kutyás ügyességi verseny szombaton Gyulán, a városi sportcsarnokban. Az eseményen négy ország gazda-kutya párosai vesznek részt.

P. G.

A Békéscsabai Torna Club bemutatója és a Himnusz hangjait követően Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, a versengés fővédnöke köszöntötte a megjelenteket.

Mint kiemelte,

a megmérettetésre Csehországból, Ausztriából, Romániából és természetesen hazánkból érkeztek versenyzők.

Hangsúlyozta, Gyula, a történelmi fürdőváros az egykori Magyarország közepén helyezkedik el, szellemi, kulturális, gazdasági és az Airbus építésének köszönhetően ipari központ, valamint az agility fővárosa.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott /Fotók: Kiss Zoltán/

– Alt Sándor egy emberöltővel ezelőtt álmodta meg a versenyt. Vezetésével idén már huszonötödik alkalommal szervezték meg a programot – fogalmazott a kormánymegbízott.

Takács Árpád elmondta, az agility sportág a kitartás, az erő, az egymás iránti tisztelet és a közösségépítés nagyszerűségét is felvonultatja.

A jövő feladatának nevezte, hogy növeljék az agility elismertségét, hiszen ez az életérzés és életstílus megérdemli mindezt.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a Medivid Kupa hazánk leghosszabban tartó agility versenysorozata.

– Negyedévszázad egy ember, de egy-egy város és nemzet életében is említésre méltó időszak – fogalmazott.

– Mintegy huszonöt éve egészen más volt a világ, éppen ezért óriási dolog, hogy van egy kitartó és elhivatott civil közösség, amely évről évre országos és nemzetközi jelentőségű, színvonalas versenyeket szervez. Emellett innovatív módon hazánkban egyedüliként mozgássérültek számára is rendeznek paragility versenyt, miközben erősítik a város közösségi szellemét.

Dr. Görgényi Ernő elmondta,

Gyulán mindent megtesznek azért, hogy a fogyatékossággal élő polgárok életkörülményeit segítsék, számukra is még élhetőbbé tegyék a várost.

Ezekbe a törekvésekbe illeszkedik a paragility is, aminek szintén szerepe volt abban, hogy a fogyatékossággal élő polgárok érdekében végzett munkájáért a Befogadó Magyar Település díjat érdemelte ki az önkormányzat. Hozzátette, Gyulán legalább öt szálloda és több mint egy tucat apartman kifejezetten kutyabarát szolgáltatásokat is biztosít.

Alt Sándor, a rendezvény motorja, a szervező Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub elnöke elmondta,

hetvenhárom gazda állt rajthoz a versenyen 105 kutyájával.

Külföldről Csehországból érkeztek paragilitysek, Ausztriából a már megszokott, tíz éve visszatérő csapat látogatott el Gyulára, illetve Romániából is jöttek versenyzők. A versenyt a kutyák mérete szerint négy kategóriában – maxi, midi, midi+, mini osztályokban – szervezték meg, és teljesítmény szerint is több osztályba sorolták az indulókat. Alt Sándor kiemelte, segítőikkel közösen, előzetesen 960 négyzetméternyi szőnyeget és ugyanekkora műfüvet terítettek le a sportcsarnokban. Külön szólt az önkéntesek, a fiatalok szerepvállalásáról a szervezésben.

Esküvőnek adott otthont a verseny

A szombat délelőtt egyik fontos és szép pillanataként a versenyen kötött házasságot Simon Csaba látássérült paragility versenyző és párja, férjezett nevén Simon Matild Melánia.

Ők ketten hat éve ismerik egymást, és Matild Csaba hatására kezdett el agilityzni. A lánykérés is kapcsolódott ehhez a sporthoz, hiszen a férfi a gyulai edzésen kérte meg választottja kezét, még verset is mondott kedvesének.

Mint elmondták, csodálatos érzés volt számukra, hogy a kutyások nagy családja előtt mondhatták ki a boldogító igent, hiszen nekik a kutyázás jelent mindent, a családot. A házaspár tanúja Alt Sándor és felesége, Alt Éva voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában