Keti Thür

2021.08.28. 15:14

Gyerekkori álmát teljesítette a kötegyáni írónő

A Németországba kerülő és ott erőszak áldozatává váló Mariann, valamint ismerősei kitalált történetéről szól a kötegyáni Thüringer Katalin, azaz Keti Thür első, csaknem félezer oldalas, Mindig van remény címet viselő könyve. A szerző egy építőipari vállalkozást vezet, ám gyermekkora óta az volt a vágya, hogy író legyen, és szerinte sosem késő az álmokat beteljesíteni. Ha számítógép elé ül, van, hogy egyhuzamban akár öt-hat órát is dolgozik. Ugyanis, ha jön az ihlet, nem lehet megállni.

Licska Balázs

20210811 Kötegyán Thüringer Katalin első könyves írónak nemrég jelent meg Mindig van remény címmel könyve Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap BMH

Fotó: Licska Balázs

– Mariann egy magyar lány, aki egy csereprogram révén kerül ki a németországi Frankfurtba – beszélt a sztori elejéről Thüringer Katalin. – Viszont nem vár rá senki sem a városban, ezért útnak indul, hogy megkeresse a rendőrséget, ahol segíthetnek neki, hogy ilyenkor mi a teendő.

Út közben azonban migránsok veszik körbe, megtámadják, és megerőszakolják a lányt.

Bekerül a kórházba, ahol találkozik Fatimával, a török származású ápolónővel, és jó barátság alakul ki köztük. Közben hiába nyomoznak az erőszak ügyében, nem jutnak előre. Mariann pedig nem mer hazajönni, Németországban akar maradni, ebben segít neki Fatima.

Thüringer Katalin nemrég jelentkezett első kötetével /A szerző felvétele/

A történetben megjelennek tehát a bevándorlók általi erőszak mellett azok a fiatalok, akik az évtizedekkel ezelőtt érkezettek, immár Németországba született leszármazottai. Katalin megjegyezte, rengeteg módos török él Frankfurtban, de a koronavírus-járványt is beleszőtte a sztoriba.

Hangsúlyozta, hogy

bár a történet kitaláció, fikció, szeretne maradandót alkotni, a sztoriban felvillantani a jelenkor eseményeit is, amivel a későbbi generációknak jelezheti, hogy a mostani történések milyen érzéseket válthattak ki, milyen helyzeteket teremthettek.

A könyvben Mariann, valamint barátai és családtagjai életét meséli el. A sztori rengeteg szálon fut, sok szereplőt vonultat fel, ennek ellenére végig követhető, hogy kiről van szó és ki kivel van. Tele van izgalmakkal, nem várt fordulatokkal: egy kislányt érintő erőszakkal, nyomozásokkal, összeesküvésekkel, bosszúval, no meg persze romantikával. Közben az idősíkok között is ugrál a szerző. Katalin elmondta: hellyel-közzel van egy fő vonal, hogy honnan hova szeretne eljutni.

Általában nem jegyzetel, azt a történetrészt pötyögi be számítógépén, ami akkor a fejében van. Akkor dolgozza ki a részleteket, a jeleneteket és az érzéseket. Ha pedig álmodik valamit, azt szintén igyekszik beleszőni.

– Többször is átnézek, átolvasok egy-egy fejezetet, miután megírtam. Ha nem tetszik, vagy nem cseng össze a korábbiakkal, akkor újraírom

– fogalmazott.

Attól függően, hogy mennyi szabadideje van, napi három-négy órát, de van, hogy többet is a laptop előtt tölt, ennyi idő alatt két-három fejezettel készül el. A „Mindig van remény” csaknem 500 oldalas, és mintegy ötven fejezetből áll. Több hónapnyi munka áll a mögött, hogy a közelmúltban saját kiadásban megjelentette. Bizonytalan volt, hogy miként sikerült, ezért ismerőseitől, akik vettek a könyvből, azonnali visszajelzést kért. Ők azt mondták, a történet kiváló, és buzdították, hogy folytassa az írást.

– Hiszem, sosincs késő ahhoz, hogy az ember megvalósítsa az álmát. Gyerekkori vágyam volt, hogy író legyek

– mondta Katalin, hozzátéve, itt volt az ideje, hogy az építőipari vállalkozás, a gyerekek és az unokák mellett saját magával is foglalkozzon, élve a szenvedélyének. Most dolgozik a következő könyvén, amely az elsőhöz hasonlóan igencsak terjedelmes lesz, a huszadik fejezetnél tart.

A következő regénye tizennyolc éven felülieknek szól

– Nem szabad, hogy a pénz és az utána való hajsza elvegye az igazi értékeket. Nem szabad, hogy az legyen az egyetlen cél egy ember számára, hogy megmutassa, mennyi pénze van. Ez a lehető legrosszabb, ami történhet. És nem szabad azzal takarózni, hogy mindenki ilyen, hiszen ez nem igaz, és csak az egyén tud változtatni saját magán – hangsúlyozta Thüringer Katalin, és ezzel rámutatott, hogy miről szól majd következő, Lelked rajta című kötete.

A főszereplő egy amerikai férfi, aki csak a vagyonért él. Meghal, felkerül az Úrhoz, akivel köt egy megállapodást. Visszamehet előző életébe: ha rosszat cselekszik, gazdag ember lesz, ha jót, akkor pedig szegény a következő életében. A férfi az 1944-es Magyarországra tér vissza. A történet érinti tehát hazánk németek általi megszállását, a zsidók deportálását, de a fő vonal egy szőke lányokra utazó kéjgyilkos és az utána való hajsza köré épül. A brutális részletek miatt csak 18 éven felülieknek lesz ajánlott a kötet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában