zarándokhely

2021.08.25. 15:00

A németek kiűzését jelzik az eleki szobrok

Éppen húsz esztendeje, 2001. augusztus 18-án avatták fel Eleken a németek kiűzetésének országos jelentőségű emlékművét. Az 1945–46-os szégyenletes eseményeket hűen ábrázoló emlékművet Kligl Sándor szegedi szobrászművész készítette. Az alkotás hátterét egy magas, jellegzetes eleki sváb ház homlokzata adja.

V. N.

A tető magasságában egy démon látható, aki kezében pallossal sújt le a fal előtt álló idős házaspárra, valamint a népviseletbe öltözött asszonyra gyermekével, és űzi el őket szülőfalujukból. Az emlékmű jelentősége legalább akkora, mint amilyen széles körű összefogással valósulhatott meg: minisztériumi, megyei forrásokból, hazai és külföldi önkormányzatok, szervezetek és magánszemélyek adományaiból jött létre.

Az emlékhely azóta zarándokhellyé vált, 2019 januárjában a magyar kormány itt tartotta a magyarországi németek elűzetésének központi megemlékezését, és világtalálkozók hivatalos programjainak központi helyszíne – ismertették az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában