csillaghullás/galériával

2021.08.13. 11:28

A meteorokat lesték Nagyszénáson

A Nagyszénási Kiss György Csillagda és Mira Csillagászati Szakkör csatlakozott az Egy hét a csillagos ég alatt programsorozathoz. Csütörtökön éjszaka volt látható a Perseidák meteorraj maximuma, ennek alkalmából egész éjszakás meteorlest hirdettek. Beszélgettek a csillagképekről, a hozzájuk kapcsolódó görög regékről. Tartottak távcsöves észlelést. Napnyugtától másnap, napkeltéig várták az érdeklődőket a csillagda udvarára.

Csete Ilona

Forrás: Bencsik Ádám

Fotó: BENCSIK ADAM

Különböző mélyég-objektumokat láthatnak majd a hozzánk érkezők. Megpillanthatjuk a nyár leglátványosabb égi jelenségeit – mondta némi pesszimizmussal Fődi Andrásné, a szakkörösök vezetője, miközben az eget kémlelte, ahol egyre több felhő gyülekezett csütörtökön, kora este. A Nap korongja még jól körvonalazódott a Békésről érkezett amatőr csillagász, Lipták Pál távcsövén, a látvány így is lenyűgöző volt.

– Alkonyatkor, fátyolfelhős égen kevés az átszűrődő fény, hogy lássuk a napkorona részleteit – magyarázta a kevésbé ideális körülményeket. Ezért is került hamar a 80 milliméteres LUNT távcső dobozba és már készítette elő a Hold megfigyelésére alkalmas profi távcsövét az amatőr csillagász.

A technika halk zümmögéssel jelezte, betájolta magát két csillagra, például az Ökörhajcsár csillagkép főcsillagára, az Arcturusra.

Miközben a gyerekek a többi távcsövet tesztelték (voltak a helyszínen létrák is, hogy a legkisebbek is elérjék a látnivalót), néhányan a tábortűz köré ülve szalonnát sütöttek, így várva a teljes sötétséget. Fődi Andrásné jó házigazdaként mindenkit invitált, próbálják ki a 200-as Newton szerelésű távcsövet és ennek a típusnak a könnyebben szállítható párját. Azon mi is megpillantottuk a Holdat és egy kráterét.

Fődi Andrásné reménykedett, felhőmentes lesz az ég /A szerző felvétele/

– Távcsövezzünk és várjuk a meteorrajt – bíztatta a fiatalokat a főszervező, aki azt is elárulta, ilyen jeles eseményre van, aki matraccal, nyugággyal, plédekkel, más sátorral érkezik a helyszínre. Reggel 8 óráig özön idő van! Csak azok a felhők ne lennének – sóhajtott egy nagyot Ani, de a hullócsillaglesre érkezők láttán megnyugodott. Majd százan voltak kíváncsiak az égboltra, ami szépen kitisztult.

A nagyszénási csillagda udvara megtelt csütörtökön éjjel, sokan kíváncsian kémlelték az eget /Fotó: Tüskés Tibor/

Érkeztek Szegedről, Békéscsabáról, Orosházáról, Szarvasról, Gádorosról és helyből családok. Sokan kisgyermekeiket is elhozták, akik most láttak először távcsöveket.

Megérte a sok készülődés – nyugtázták a szénásiak. S hogy mitől volt olyan jeles augusztus 12. éjszakája?

A minden év július 17-től augusztus 24-ig jelentkező Perseida-meteorraj megbízhatóan produkálja magát és látványos, megfigyelésre érdemes csillaghullást okoz. A raj aktivitása jól ismert és nagyon jól előrejelezhető. Teljes sötétség 22 órától volt garantált, éjfél körül lehetett igazán sok meteort látni. A tapasztalt észlelők elárulták, hogy részük volt az élményben, jövőre ismét eljönnek Nagyszénásra.

A csillagvadászat újabb helyszínei

Mezőberényben augusztus 14-én, szombaton 20 órától távcsöves bemutató lesz a sportpályán, Sport utca 1. A Hold és a bolygók jelentik majd a megfigyelési célpontokat, megfűszerezve néhány Naprendszeren kívüli objektummal. Békéscsabán augusztus 14-én, szombaton 20 órától a Kiss Ernő utca 3. szám alatt, a könyvtár 2. emeleti teraszán Csukás Mátyás amatőr csillagász előadása a Holdról, a csillagokról és a Perseidákról, majd a Hold távcsöves bemutatása, csillagképek ismertetése, meteorok megfigyelése.

Hullócsillagokat leshetnek szombaton 20-tól 23 óráig a Békés Megyei Könyvtár második emeleti teraszán az érdeklődők – mondta Lukoviczki Anna, az intézmény igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy a program előzetes regisztrációhoz kötött.

A hangulatról gyertyafények gondoskodnak, és közben Csukás Mátyás nagyszalontai amatőr csillagász tart előadást a hullócsillagokról, vagyis a Perseidákról, az érkező meteorrajról, valamint a Holdról, a Naprendszerről, a csillagokról, sőt egy hatalmas távcsövet is hoz, amibe bárki belekukkanthat.

Csukás Mátyás elmondta, hogy bár nehéz jósolni, az biztos, hogy intenzívebb hullócsillagesőt reméltek, mint amit lehet tapasztalni a napokban a Kárpát-medencében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában