környezetvédelem

2021.07.01. 11:14

Tarlóból szívószál: kutatásba kezdett a csabai mozgalom

Manapság mindennapos beszédtéma a műanyagszennyezés, egyre többen kezdenek el lépéseket tenni azért, hogy védjék környezetüket. Ez különösen igaz az egyszer használatos műanyag termékekre, melyek a környezetre és az egészségünkre gyakorolt hatása globális probléma. Erre igyekeznek megoldást találni a Patrióta Békéscsaba Mozgalom tagjai, akik egy száz százalékban természetes, lebomló, magyar bioszívószál kutatásán és fejlesztésén dolgoznak.

Vágvölgyi Nóra

Júliustól hazánkban is kormányrendelet tiltja majd az egyszer használatos, továbbá több egyéb, műanyagból készült termék forgalomba hozatalát. Így hamarosan lekerülnek a boltok polcairól a műanyag fültisztító pálcikák, szívószálak, tányérok, evőeszközök és ételtárolók. Ezeket fenntartható anyagokból lehet majd előállítani.

– Sokunk számára ismert, hogy az idei évben környezetvédelmi szempontból igen jelentős változások várhatók. A kilátásban lévő jogszabályok értelmében a műanyag vendéglátóipari kellékeket kivezetik a piacról. Ugyanakkor, mivel jelenleg még nincs kiforrott megoldás ezek helyettesítésére, a kereskedelem-vendéglátás számára ez komoly kihívást jelenthet a következő időszakban – hangsúlyozta Bodóczi István, a Patrióta Békéscsaba Mozgalom elnöke.

Dr. Bóna Lajos (jobbról) adott tanácsot a mozgalom tagjainak /Fotó: Patrióta Békéscsaba Mozgalom/

Mint hírportálunknak mondta, a nemrégiben megtartott egyesületi találkozó alkalmával is szóba került közöttük ez a kérdés. A beszélgetés során egy vízió merült fel bennük, amellyel búcsút inthetnének a helyi vállalkozók a műanyag szívószálaknak. – Az Alföldön megtermelt kalászosok nemcsak helyi viszonylatban, hanem országosan is meghatározó gerincét alkotják a mezőgazdaságnak. Feldolgozásukkor viszont többnyire csak a magokat és a kalászt értékesítik, a növény megmaradt részét, más néven a tarlót, nem tekintik továbbértékesíthetőnek. Pedig szerintünk az utóbbiból, akár – az üreges szerkezetéből kiindulva – bioszívószál is készülhetne – avatott be minket a mozgalom elnöke.

Az ötletet pedig hamar tett követte: a Patrióta Békéscsaba Egyesület tagjai elkezdtek utánajárni, hogyan lehetne a gyakorlatba is átültetni ezt a mindenki számára gazdaságos elképzelést. Így jutottak el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.-hez, ahol dr. Bóna Lajos innovációs tanácsadó adott választ arra, miként lehetne megvalósítani a környezettudatos tervet.

– Bóna Lajos több évtizede foglalkozik gabonafélék nemesítésével, több ezer gabonafélét ismer. A közel félnapos beszélgetés során megtudtuk tőle, hogy létezik olyan vastag szárú kalászos, amelynek tulajdonságai kifejezetten előnyösek lehetnek, és megoldást kínálhatnak az általunk megálmodott, innovatív termék előállítására – ismertette Bodóczi István.

Hozzátette, a szakmai tárgyalást követően az egyesület tagjainak lehetősége volt ellátogatni Makó határában egy ezerkétszáz hektáron működő, az intézet által kutatási céllal fenntartott földterületre is.

– Itt legalább ötvenféle kalászos növényt, például búzát, rozst, árpát, tönkölybúzát és tritikálét sikerült közelebbről megvizsgálnunk. A bejárás után pedig kiválasztottunk egy bizonyos fajtát, amely az eddig elvégzett kísérletek alapján már a tesztfázisban is a legjobb eredményt hozta – fűzte hozzá. A munka ezután sem áll meg, hiszen alig három hét múlva a mozgalom lelkes csapata visszatér a földekre, hogy „leszüretelje”, bevizsgáltassa az akár szívószálnak is alkalmas szárakat.

Műanyagmentes megoldások

Az utóbbi időben számtalan növényi alapú étel- vagy italtároló doboz látott már napvilágot, van amelyiket fapépből vagy éppen pálmalevélből állítottak elő. – Papíralapú szívószálra is vannak már próbálkozások, ami ugyan könnyen lebomlik, de hamar elveszíti formáját. A fémtechnológia is megjelent már a piacon, viszont az higiéniai okokból kevésbé népszerű, ráadásul a fém íze ronthatja az italélményt – részletezte Bodóczi István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában