beruházás

2021.07.29. 17:26

Száznegyvenötmillió forintból újult meg a békési kulturális központ

Közel 145 millió forintból újultak meg a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központ belső terei a közelmúltban. A fejlesztés egyik legfőbb célja az volt, hogy még inspirálóbb, még többek számára lehetőséget biztosító közösségi részeket hozzanak létre az intézményben.

Papp Gábor

20210729 Békés Művelődésui ház belseje megújjult Kálmán Tíbor és Dr. Pappné Darida Andrea, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatója Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

– Bízunk abban, hogy a megújult közösségi terek valamennyi érdeklődő békési számára kellemes élményt fognak nyújtani – vezette be a csütörtökön délelőtt megtartott bejárással egybekötött sajtótájékoztatót Kálmán Tibor. Békés polgármestere elmondta, a beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) úgynevezett CLLD részének keretében valósult meg.

Dr. Pappné Darida Andrea igazgató és Kálmán Tibor polgármester mutatta be a 144 milliós fejlesztés-sorozatot /Fotók: Imre György/

– A projekt eredményeként több infrastrukturális fejlesztés készülhetett el a városban, olyan beruházások és programok jöttek létre, amelyek segítik a közösségeket és településünket is. Számos civil szervezet szervezhetett programokat. A kulcsprojekt a kulturális központ belső megújulása volt, ahol az aula, az előtér, a korábbi büfé és több helyiség is új arculatot kapott, a háttértechnikát pedig ugyancsak tovább korszerűsítették. Kálmán Tibor szólt arról, hogy reményeik szerint a következő időszakban számos program várja majd a látogatókat, közelednek egyebek mellett a Madzagfalvi Napok és a Békés-tarhosi Zenei Napok is.

A bejáráson Dr. Pappné Darida Andrea, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatója mutatta be a fejlesztést a megjelent önkormányzati képviselőknek, illetve a sajtó képviselőinek.

Mint elmondta, a projekten kívül a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával megújultak a mosdók, a mellékhelyiségek az épületben.

Teljesen új, korszerű információs pultot alakítottak ki, ami mellett a jelenleg engedélyeztetés alatt álló, várhatóan augusztus végén megnyitó Kultúr Kávéház várja majd a látogatókat.

Ez utóbbihoz csatlakozik egy belső, ízlésesen létrehozott terasz is, ahol például egy-egy esemény szünetében, előtte vagy utána kávézhatnak, beszélgethetnek a jelenlévők. A kávézóban a közvetlenül szomszédos Reményhír iskolába járó gyerekek is vásárolhatnak majd szendvicset, reggelit, tízórait.

A beruházás során létrehoztak egy többcélú rendezvény- vagy konferenciatermet is.

A klimatizált, korszerű helyiségben sokféle programot meg lehet majd szervezni, augusztus 13-án például egy esküvőnek ad majd otthont, de képzések, civil szervezetek találkozói, közgyűlései számára egyaránt ideális helyszínül fog szolgálni. A terem mögött egy tárolóhelyiség található. Ott most azt a 90 széket tárolják, amit szintén a projektben szereztek be, de a programnak köszönhetően más eszközökkel is gyarapodott a kulturális központ.

Egyébként egy másik tárolóhelyiséget ugyancsak létrehoztak. A korábbi recepció helyén kapott helyet a modern, a kor igényeinek megfelelően zárható ruhatár. Ugyancsak megújult az aula, illetve a kiállítótér is.

A Madzagfalvi Napokon például békési értékeiből láthatnak majd tárlatot a látogatók a megszépült épületrészen.

A hangtechnikát is korszerűsítették

A korábbi klubteremben VIP-szobát alakítottak ki, amely családi rendezvények, lakodalmak, születésnapok, névnapok és vállalkozók eseményeinek lebonyolítására egyaránt alkalmas. Dr. Pappné Darida Andrea hangsúlyozta, a burkolatokat ebben a helyiségben a pályázat segítségével korszerűsítették, cserélték, a többi munkát saját forrásból készítették el. A szakember kiemelte, egyre jobban alkalmazkodni kell a lakossági igényekhez, ezért ez a terem is klimatizált.

Ugyancsak saját forrásból festették ki a kulturális központ nagytermét vagy színháztermét. A pályázati támogatás segítségével pedig fejlesztették a technikusi páholyt, közel 11 millió forintból szereztek be hang- és fénytechnikai eszközöket. A berendezések már több koncerten is bizonyítottak. Emellett az előírásoknak megfelelően több nyílászárót is cseréltek.

A beruházás-sorozat 135 millió forintos pályázati támogatásból, illetve további 9 millió forintos önerőből, vagyis mintegy 144 millió forintból valósult meg a kulturális központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában