történelem

2021.07.02. 19:01

Óránkénti lövésekkel emlékeztek a gyulai erődítmény ostromára

Korhű lőfegyverekkel leadott óránkénti lövésekkel emlékeztek pénteken Gyulán arra, hogy 455 éve kezdődött a vár történetének legfontosabb eseménye, az erődítmény 1566-os ostroma.

P. G.

20210702 Gyula tisztelgő lövések a vár gyilokjárójáról a rendezvénytér irányába július 2-án (pénteken) lesz 455 éve, hogy megkezdődött a gyulai vár történetének legfontosabb eseménye, az 1566-os ostrom. Az utóbbi években kialakított hagyománynak megfelelően az ostrom nyitó és záró napján (július 2-án és szeptember 2-án) a vár nyitvatartási idejében minden egész órában korhű lőfegyverekkel leadott lövésekkel tisztelgünk a várat védő vitézek előtt. Mindebben Szabó Árpád hagyományőr van segítségünkre, aki korhű kosztümben nemcsak a fegyvereket süti el, de két lövés között a lovagteremben viselet- és fegyverbemutatót is tart. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, az utóbbi években kialakított hagyománynak megfelelően az ostrom nyitó és záró napján, július 2-án és szeptember 2-án, a vár nyitvatartási idejében, minden egész órában korhű lőfegyverekkel leadott lövésekkel tisztelegnek a várat védő vitézek előtt. Szabó Árpád hagyományőr nem csak fegyverek megszólaltatását végezte, hanem a két lövés között a lovagteremben viselet- és fegyverbemutatót is tartott.

Az ostrom 63 napon át tartott, a védők semmilyen segítsége nem számíthattak /Fotó: Imre György/

A magyarországi végvári rendszerben a 16. század közepére – Eger és Szigetvár mellett – Gyula vált kiemelt jelentőségűvé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában