galériával

2021.07.11. 11:14

Megnyitották Korbely István életmű kiállítását Szarvason

Korbely István, szarvasi festőművész 40 éves pályafutását összefoglaló kiállítását nyitották meg szombaton, a Tessedik Sámuel Múzeumban. Az esemény egyben az alkotó tavaly betöltött 60. születésnapját is ünnepelte.

Vásári Erzsébet

20210710 Szarvas Korbely István 60 kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeumba Köszöntöt mondott Babák Mihály Fellépet: St. Martin Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Szelíd napsütésben címmel rendezte meg a Havas Művészeti Ügynökség és Galéria Korbely István életműkiállítását a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban, ahol a festőművész 70 alkotását vonultatták fel. Az eseményen egyben ünnepelték a koronavírus miatt egy év csúszásban az alkotó 40 éves pályafutását és tavaly betöltött 60. születésnapját.

Dr. Havas Csilla, a galéria alapító tulajdonosa, alkotóművésze és egyben Korbely István művészeti menedzsere elmondta, egy olyan festőművészt ünnepelnek, aki tehetségével, szerény, kedves és tisztelettudó személyiségével, hatalmas és alázatos munkabírásával kivívta az elmúlt évtizedekben mindannyiunk elismerését, csodálatát és szeretetét. Hozzátette, nem egy szokványos, hanem egy 40 éves alkotói munkát átölelő kiállítást nyitnak meg, amelyben benne van minden, ami a festőművész pályafutását, annak változását és fejlődését jellemezte. Mindezt azért épp Szarvason, mert Korbely István születése óta itt él és alkot.

Roszik Zoltán, a múzeumigazgató kifejtette, nem csupán Korbely Istvánt és pályafutását ünneplik az eseményen, hanem a múzeum első nagy megnyitóját is a felújítása és a pandémia miatti hosszú zárva tartása óta. Hozzátette, büszkeséggel tölti el, hogy végre bemutathatják megújult belső tereiket, amiket a szarvasi festőművész képeivel még szebbé tudtak tenni.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében elárulta, a kezdetek óta figyeli Korbely István pályafutását, jelen volt az első ecsetvonásoknál, és végigkísérte fejlődését és kisérletezéseit is. Hozzátette, a festőművész munkássága során rengeteg hangulatot adott át már eddig is, ráadásul megörökítette városukat és a környező szép tájakat. Majd sokan elvitték az ország és a világ különböző pontjaira ezen alkotásokat. A művész képeiről elmondta, azok mindig izgalmasak, színeket adnak, ami alkotójuk lelki világát is tükrözi. Hangsúlyozta, a szarvasiak büszkék Korbely Istvánra, pályafutására és összes festményére.

A köszöntők után Szurominé Bánfi Éva versmondó Kosztolányi Dezső verseivel idézte meg Korbely István néhány ebben a témában megszületett alkotását, melyek szintén helyet kaptak a tárlaton. Majd Havas Csilla beszélt a festőművész pályafutásáról, megpróbáltatásairól és Magyarországon, valamint külföldön elért sikereiről.

A versek és az életpálya bemutatása után az esemény zenei része következett, amelyben St. Martin szaxofonművész és zeneszerző néhány zenéjét hallgathatta meg a közönség. Utóbbiak közül egyiket Szuromi Zoltán, a festőművész barátja kísérte zongorajátékával. St. Martintól megtudtuk, több, mint 20 éve vannak olyan kapcsolódási pontjai Korbely Istvánhoz, amik meghatározóak számára. Az egyik ilyen a képzőművészetben van, a másik terület pedig a tenisz.

Korbely István elmondta, felemelő számára átélni ezt az ünnepséget, amiért már érdemes volt végig festenie az utóbbi 40 évet. Pályafutásáról elmondta, az számára egy folyamat, amiben olykor büszke arra, amit alkot, olykor pedig elégedetlen magával, de összességében minden napja boldogság számára. Majd elárulta, az utóbbi évtizedek egyik meghatározó dátuma volt neki 1999, amikor a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe felvették, illetve napjainkban készült Ábránd című, nagyméretű festménye, ami egy hónapig készült és szintén a kiállítás része. Végül hangsúlyozta, ha fiatalkori önmagának kívánhatna valamit, az ugyanaz lenne, mint amit eddig megélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában