galériával

2021.07.17. 11:28

Borlovagokat is avattak Pósteleken

A Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke az idei verseny legjobb borainak készítőit díjazta pénteken este Pósteleken, a Mókus Csárdában. Tizenhárom borlovag még júniusban, a gyulai Százéves Cukrászdában bírálta a beküldött nedűket szín, illat, tisztaság, íz és összhatás alapján.

Ny. L.

20210716 Békéscsaba Szent Vince borlovagrend avatási ceremónia Pósteleken Lukács Sándor nagymester vezetésével Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

A zászlósbor a kritériumoknak megfelelve – például, hogy 500 palackkal tudjon biztosítani a termelő – és a pontszámok alapján Kvassay Levente (Villány) 2019-es évjáratú cabernet franc vörösbora lett. Szintén az ő 2019-es syrah nedűje nyert a vörösborok között.

A legjobb fehérbornak Koczor Kálmán balatonfüredi borász 2017-es furmintját találták a bírálók.

Koczor Kálmán egyébként a Magyar Borrendek Országos Szövetségének (MBOSZ) az elnöke is. A rozék között Bodor Martin (Csongrád) 2020-as kékfrankos rozéja győzött.

A borlovagrend tagjai a faültetéssel elhunyt társaikra emlékeztek /Fotók: Imre György/

A pénteki lovagi felvonulás után a megjelentek immáron a hatodik fát ültették el a jövőnek, illetve elhunyt társaikra is emlékezve. Ezt az ünnepélyes lovagavatás követte Lukács Sándornak, a megyei lovagi szék elnökének, a borrend nagymesterének és Hunyadvári József ceremóniamesternek a vezetésével.

A gyulai Formanek Józsefet és a villányi Kvassay Leventét ütötték lovaggá.

Előbbi „keresztapja” dr. Bartóki László borlovag, utóbbié Hack Szabolcs, a Szent Vince Borrend kancellárja. A zászlósbort, a borászokat és a lovagokat Kutyej Pál nyugalmazott békéscsabai evangélikus lelkész áldotta meg. Borlovagi volt a vacsora is Vozár Márton gasztronómusnak és Rajki István cukrászmesternek köszönhetően.

A rendezvényen részt vett Szabó Attila, az MBOSZ szakmai bizottságának elnöke és Hartl Mónika, a marketingbizottság elnöke, hasonlóan Gulyás Ferenchez, a Szent Vince Borrend elnökéhez. Elhangzott, a borrend megyei lovagi székét éppen 20 esztendeje alapította meg Simon János, Lukács Sándor és Sajben György, ma már 55 borlovag a tagja. Idén részt vett a díjátadáson Petrovszki Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház szabótárvezetője, aki a kezdetektől varrja a borlovagok öltözékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában